Hlavní obsah

Vyšly nezveřejněné demosnímky Kurta Cobaina

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na americkém filmovém festivalu Sundance měl letos v lednu premiéru dokument o životě Kurta Cobaina, zpěváka a kytaristy americké skupiny Nirvana. Film Kurt Cobain: Montage of Heck, jenž režíroval Brett Morgen a spoluprodukovala Cobainova dcera Frances Bean, měl úspěch. Nyní vychází jeho soundtrack.

Foto: ČTK

Kurt Cobain je posledním rockovým idolem.

Článek

Pod názvem Kurt Cobain - Montage Of Heck: The Home Recordings se na trh dostává třináct nahrávek z archivu, který dostal režisér před natáčením filmu k dispozici. Na album vybral ty, jež dosud nebyly zveřejněny.

„Když budete ty písničky poslouchat, budete mít pocit, jako byste byli blízko Kurta. Myslím si, že jeho fanoušky některé skladby zaskočí,“ uvedl režisér.

Řekl také, že nápad vydat Cobainovy skladby přišel už v době, kdy natáčel dokument. Shromáždil přitom řadu záznamů, zejména na magnetofonových kazetách, jejichž délka je asi dvě stě hodin. Do té doby nahrávky zřejmě nikdo, kromě Cobainových nejbližších, neslyšel.

Foto: Universal Music, ČTK

Obal soundtracku.

Jde o nahrávky, které si Cobain zaznamenával na svůj kazetový magnetofon v průběhu svých hudebních začátků. Soundtrack kombinuje vše, po čem fanoušci toužili - získat od svého oblíbeného interpreta, jehož život skončil příliš brzy, nějaký raritní materiál a zároveň mít šanci poznat svého idola z kreativního úhlu, navíc v době, kdy se teprve formoval jeho hudební názor.

Cobain spáchal sebevraždu

Cobain se narodil 20. února 1967 v americkém městečku Aberdeen, které leží nedaleko Seattlu. V roce 1986 založil s baskytaristou Kristem Novoselicem skupinu Nirvana. Její složení se stabilizovalo o čtyři roky později s příchodem bubeníka Davea Grohla. Později k nim přibyl ještě především koncertní kytarista Pat Smear.

V roce 1989 vyšlo debutové album Bleach. O dva roky později se na trh dostalo album Nevermind, jež obsahuje takové hity jako Smells Like Teen Spirit, Come As You Are nebo In Bloom. Stalo se senzací a kapele zaručilo nehynoucí slávu. Poslední řadové album se jmenuje In Utero a vyšlo v roce 1993.

Poslední vystoupení Nirvany se odehrálo 1. března 1994 v  Mnichově. Během něho Cobain, jenž byl tehdy evidentně na konci svých životních sil, na chvíli ztratil hlas a na čas dokonce opustil pódium.

Později se poprvé pokusil o sebevraždu při svém pobytu v Římě. Dokonal ji v dubnu 1994 v přístavku svého domu v Seattlu. Jeho tělo bylo nalezeno o tři dny později a jeho smrtí skončila kariéra skupiny. Zbylí tři členové se rozhodli bez něho dále nepokračovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám