Hlavní obsah

Husa na provázku dokončuje poctu Kunderovi v rytmu tanga

Divadlo Husa na provázku připravuje novou inscenaci v rytmu tanga Směšná interpretace, která se má stát poctou spisovateli Milanu Kunderovi. Herci si museli temperamentní tanec osvojit s bravurou profesionálů. Inscenace na ně podle režiséra Vladimíra Morávka klade i další vysoké nároky.

Foto: Profimedia.cz

Milan Kundera

Článek

Husa na provázku chce prostřednictvím své novinky poukázat na význam Kundery pro rozvoj specificky českého vnímání světa i na spisovatelovy brněnské kořeny.

„Smyslem inscenace je v podstatě samozřejmá věc: říci, že Kunderovo vnímání světa, ta zvláštní kombinace krutosti, schopnosti být ironický i zábavný i v situaci, kdy člověk mluví o nejbolavějších věcech, je naprosto jedinečná,” řekl novinářům Morávek.

Po Kunderových knihách pošilhává Husa na provázku už několik let. Spisovatel žijící v Paříži ale nedovolil inscenovat žádný ze svých autenticky podepsaných textů - v souladu se svými dlouholetými zásadami. Divadelníci si tedy objednali text na kunderovské téma od mladého dramatika Ondřeje Novotného. Někteří zkušenější autoři zadání odmítli, Novotný se Kundery nezalekl.

Kundera si text vyžádal 

Výsledkem je podle Morávka jevištní báseň o cestě muže Evropou a dějinami. Když se Kundera doslechl o zářijové veřejné zkoušce v ulicích Brna, text si vyžádal. Proti jeho uvedení nakonec nemá námitky. Podle Morávka inscenace předem vyvolává zájem, Husa na provázku prý vstoupila na „minové pole všech možných očekávání”.

Klíčová postava Josefa K. je rozdělena mezi tři herce - Jana Kolaříka, Vladimíra Hausera a hostujícího Jana Zadražila, jenž se do Husy na provázku vrací potřetí po úspěších v Baladě pro banditu a představení Ze života hmyzu. „Těžší to ještě nikdy nebylo. Věřím v dobro v lidech, tady musím hledat ještě jiné polohy,” uvedl Zadražil.

Reklama

Výběr článků

Načítám