Hlavní obsah

Francouzský Akoreacro posledním hostem sezóny nového cirkusu

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sezóna nového cirkusu, která se letos odehrává v Plzni v rámci projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015, se pomalu blíží ke svému konci.

Foto: Niels Benoist

Soubor Akoreacro nabízí alchymii hudby a akrobacie.

Článek

Jako poslední zahraniční soubor se ode dneška plzeňskému publiku představí francouzský akrobatický soubor Akoreacro. Ve svém vytápěném šapitó uvede do 15. listopadu na sídlišti Košutka u nákupního centra Globus pětkrát představení Klaxon, které spojuje vrcholnou akrobacii s živou hudbou.

Na jevišti se střídá desítka akrobatů a hudebníků, kteří s obrovskou energií, v neustávajícím frenetickém rytmu vytvářejí zábavné, lehce surreálné, od počátku do konce působivé představení. „Jde o podívanou, kterou ocení i lidé, kteří s novým cirkusem ještě zkušenost nemají - je velmi působivá, plná akrobacie, hudby i humoru,” říká umělecký šéf Plzně 2015 Petr Forman.

Představení Klaxon proměňuje obyčejné věci ve věci magické, kde se piano pomátne, krotitel dá zvířatům svobodu a zvuk překypuje údernou energií. Představení kombinuje časem prověřené techniky cirkusového řemesla se soudobými přístupy a výzvami. Precizní akrobacie se mísí s neobvyklou invencí, fantazie prolíná realitou. Jde o alchymii hudby a akrobacie. Za doprovodu původní hudby se diváci vydávají na putování, kde fantazie a realita umělcova života jsou jedno a totéž.

Název Klaxon zvolili francouzští umělci proto, že mu rozumějí lidé na celém světě. „Zvuk klaxonu se rozezní v okamžiku, kdy vás někdo hodně naštve, nebo chceme pozdravit někoho, koho máme rádi. Prostě je to takové zvukové vyjádření exploze emocí. A právě tak bychom chtěli, aby fungovalo i naše představení. Jako exploze emocí,“ dodává Claire Aldaya, akrobatka souboru Akoreacro.

Sezónu nového cirkusu Plzně 2015 uzavře 3. a 4. prosince v Novém divadle přední domácí soubor Cirk La Putyka se svým dnes již legendárním představením La Putyka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám