Hlavní obsah

Xindl X: Písničku Anděl jsem už překonal

Právo, Jaroslav Špulák

Písničkář Xindl X má před sebou tři koncerty v rámci Retro Tour. Již 11. listopadu se představí v pražském Divadle Hybernia, 22. v Mahenově divadle v Brně a o den později v ostravském Domě kultury. Hosty budou písničkáři Mirka Miškechová a Petr Lüftner.

Foto: Barbora Hrdá

Xindl X chystá nové album na příští rok.

Článek

Proč se série jmenuje Retro Tour?

Vracíme se na ní k DVD, které jsme natočili při vystoupení pro stanici Óčko na konci minulého roku v pražském Retro Music Hall. Dostali jsme tehdy nabídku, abychom hráli akusticky. Věděli jsme však, že tak kvůli povaze svých písniček hrajeme v podstatě stále, a tak jsme přemýšleli, jak to udělat jinak.

Na albu Čecháček Made je v několika písničkách dechová sekce a my si řekli, že bychom ji mohli přidat i k několika dalším skladbám. Nakonec se objevila asi v polovině písní, a hlavně nás to bavilo. Další koncertní využití jsme pak ale nenašli. Vozit například dechovou sekci po letních festivalech je nepraktické, protože je to drahé a na zvukové zkoušky tam nebývá moc času. Proto jsme si řekli, že připravíme turné, na kterém se k aranžím s ní vrátíme. A tím je Retro Tour.

Ty tři koncerty budou k sezení, což není obvyklé…

To je pravda. Když jsme točili zmíněné DVD, lidé seděli kolem nás. Jenomže ti, kteří byli za našimi zády, toho asi z koncertu moc neměli, a tak jsme takový koncept pro nadcházející turné zavrhli. Na turné budou lidé sedět před námi.

Foto: Barbora Hrdá

K sezení je proto, aby si mohli v klidu vychutnat aranže písniček. Budeme hrát v podstatě ve třech divadlech, protože i v ostravském Domě kultury budou jen místa k sezení.

Všiml jsem si, že v poslední době jste na koncertech čím dál více pouze zpěvákem a často odkládáte kytaru, která k vám od začátku kariéry patřila. Proč?

Začal jsem s tím v době koncertování k desce Láska a bylo to ze zdravotních důvodů. Měl jsem zánět šlach a nemohl jsem hrát.

Do kapely jsme proto přibrali kytaristu, a přestože Pepu Štěpánka později vystřídal Lukáš Bundil, zůstal ten post obsazený, jelikož se mi zánět vracel. Když jsem se pak konečně uzdravil, uvědomil jsem si, že je mi na pódiu lépe, když mám volnost. Umožňuje mi to více se pohybovat a lépe komunikovat s lidmi.

Nyní ale hrajete sem tam i na mandolínu?

Bez nástroje v rukou si připadám divně, tak jsem se naučil na mandolínu. Dnes hraju některé písně s ní, některé s kytarou, většinu ale opravdu jenom zpívám.

Chystáte už nové album?

Všechny písničky pro ně mám napsané a teď hledám koncept, kterým bych je spojil. Myslím si ale, že nebude tak úzce koncepční, jako byl Čecháček Made. Nachystané písně mají různá témata. Jsou mezi nimi taková, která by klidně mohla být na minulé desce, i ta, která by se hodila na starší alba. Novinka bude rozhodně semknutá hudebně a budou na ní melodičtější písničky, než na jaké u mě byli lidé zvyklí.

U minulé desky jsme se s kapelou rozhodli, že na ní budou skladby nahrané tak, jak budou znít naživo. U nové jsme si řekli, že do nich nahrajeme všechno, co si žádají. Vyjdeme z toho, co jako muzikanti umíme, a nebudeme se omezovat.

Vaše nejslavnější skladba se jmenuje Anděl, zaručila vám pozornost. Máte pocit, že jste ji už některou jinou překonal?

Myslím si, že ano, a vidím to i na koncertech. Anděl samozřejmě funguje dobře, ale písnička V blbým věku funguje lépe. A Cudzinka v tvojej zemi, tedy duet s Mirkou Miškechovou, také, i když to bude asi i tím, že je to aktuální singl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám