Hlavní obsah

Roden točí středověký road movie Křižáček

Novinky, Stanislav Dvořák

V Itálii začal Karel Roden točit pod vedením režiséra Václava Kadrnky historický film Křižáček, inspirovaný básní Jaroslava Vrchlického.

Foto: Lenka Kalinová/Tiskový servis

Karel Roden

Článek

„Jde o středověký road movie, záznam vnitřního boje otce, který se vyrovnává se zmizením syna. Příběh se odehrává počátkem 13. století a jako pozadí využívá mýtus o dětské křížové výpravě,“ sdělila za tvůrce Lenka Kalinová.

”Náš film nemá být svědectvím o středověké době, ale pouze využívá její kulisy. Přestože Vrchlického báseň v sobě nese prvky romantismu, jeho vyústění a osudy hrdinů se romantismu vymykají. Rádi bychom vytvořili jednolitou krajinu, nesoucí v sobě především vnitřní stav postav. Krajinu, ve které se vysněné a prožívané, imaginární a hmotné, magické a fotogenické spojují v ideální celek,” říká o svém projektu Václav Kadrnka.

Film se natáčí v italských regionech Apulie a Kalábrie a na Sardinii. Za kamerou stojí Jan Baset Střítežský, kostýmy má na starost Katarína Štrbová-Bieliková.

Roden se v poslední době stále více pouští do historických látek - už dlouho se mluví o filmu Milada. Ten je inspirován osudem JUDr. Milady Horákové, kterou komunisté po vykonstruovaném monstrprocesu popravili 27. června 1950.

Režisér Julius Ševčík navíc natáčí drama Masaryk, kde Roden hraje politika Jana Masaryka těsně před válkou. Oba snímky by měly mít premiéru někdy v roce 2016.

Reklama

Výběr článků

Načítám