Hlavní obsah

Herec Július Satinský v Bratislavě má i nemá svou ulici

Právo, Ivan Vilček

Zástupci Bratislavy před časem rozhodli o pojmenování ulice v centru města po herci Júliovi Satinském. Obyvatelé ulice však minulý týden znemožnili oficiální přejmenování, když ulici přehradili kontejnery.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Hercova socha v Bratislavě

Článek

„Nemáme nic proti tomu, aby se naše ulice jmenovala po Satinském. Naše ulice však doposud nebyla průchozí a máme obavy o bezpečnost. Není zde ani osvětlení,“ vysvětlovala obyvatelka nedalekého domu.

Na slavnost byl pozván například ministr vnitra Robert Kaliňák, starosta Starého města Radoslav Števčík a další. Hosté však postupně odcházeli, kapela hrající staré šlágry zahrála jen dvě písničky a bylo po akci. „Vzniklá situace nás velmi mrzí. O odporu některých obyvatelů jsme nevěděli. Tento projekt se připravoval několik let a nikdo se za tu dobu neozval,“ uvedl Števčík.

Křest se nakonec konal jen v rodinném kruhu za účasti manželky a dvou dětí oblíbeného herce. „Jsme rádi, že tady nakonec politici nebyli. S dětmi jsme se shodli na tom, že ani táta by to lépe nevymyslel. Asi to režíroval z nebe,“ usmívala se Viera Satinská.

Herečka Božidara Turzonovová označila překažení slavnosti za trapné. „Julo Satinský si památku zaslouží. Domnívám se však, že k tomu žádnou ulici nepotřebuje. Jeho památka žije,“ reagoval Satinského dlouholetý partner Milan Lasica.

Přímo před domem, jehož obyvatelé znemožnili oficiální křest Satinského ulice, v Dunajské ulici stojí Satinského socha. Slavný herec tam bydlel celý svůj život. Ve slovenštině, němčině a maďarštině je zde Satinského známý výrok: „Na naší ulici je svoboda“. Hercovi fanoušci věří, že časem bude mít rodilý Bratislavan Satinský i oficiálně svou ulici.

Reklama

Výběr článků

Načítám