Hlavní obsah

Spisovatel Eduardo Mendoza: Peníze mě zajímají

Právo, František Cinger

Barcelonský rodák a jeden z nejpřekládanějších španělských prozaiků Eduardo Mendoza (1943) převzal ve čtvrtek v Praze mezinárodní literární Cenu Franze Kafky.

Foto: Petr Horník, Právo

Španělský prozaik Eduardo Mendoza

Článek

Jak se vysvětluje z kontextu vytržená věta, že Franz Kafka byl špatný autor?

Vysvětloval jsem to právě v Praze v Cervantesově institutu. Tehdy jsem hovořil o Kafkovi jako o nejdůležitějším spisovateli dvacátého století. Zároveň jsem mluvil o románu jako o žánru. Kafka zemřel, aniž by své dílo dokončil. Nedopsal tři romány a přál si, aby byly zničeny. Naštěstí se tak nestalo. Tehdy jsem měl na mysli strukturu románu, nikoli jeho jako tvůrce.

Musel jste změnit název své prvotiny Pravda o případu Savolta, který česky vyšel v roce 1983. Bylo to z vaší vůle?

Tehdy mě ke změně názvu prvního románu donutila cenzura. Byla to také jediná kniha, která vyšla v době, kdy byla cenzura aktuální. Šlo o jedinou, vlastně nedůležitou změnu, i když jsem před cenzuru s rukopisem musel předstoupit dvakrát. Bylo to nedůstojné, protože spisovatel vlastně žádá o povolení samozvané soudce. Jediní, kdo na to mají právo, jsou čtenáři a kritici, nikoli policie. Já z té zkoušky nakonec vyšel docela dobře, protože druhý název byl lepší. Cenzura při vší své krutosti dává člověku příležitost, aby ještě přehodnotil své literární rozhodnutí.

Vzpomínáte na původní název?

Jistě. Právě uplynulo čtyřicet let od vydání, takže při té příležitosti ve zvláštní edici byly uvedeny na obálce oba tituly. Původní zněl Katalánští vojáci. A musím říci, že byl špatně interpretován. Chtěl jsem tehdy říci, že v Katalánsku byla v té době společnost poměrně plná násilí. Docházelo ke společenským střetům, dokonce k vraždám. Jenomže policie to pochopila tak, že vyzývám k nezávislosti Katalánska, což nebyla pravda. Nakonec je to téma takový věčný problém.

Byla snad zkušenost s cenzurou důvodem, že v roce 2010 jste nabídl do soutěže Premio Planeta rukopis pod pseudonymem Ricardo Medina?

To s tím nemělo nic společného. Nakonec jsem byl stejně odhalen. Je obtížné se skrývat, když za sebou máte řadu románů a vytvořil jste si vlastní styl. Tato cena je dotována mnoha penězi a nestydím se říci, že mě peníze zajímají. Nakonec každý spisovatel potřebuje peníze, protože nám to umožní získat další čas, kdy se dá volně psát. Mnoho let jsem se živil i jinou prací. A myslím si, že je dobře, když autoři netriumfují příliš brzo a nemají pak potřebu další jiné profesionální zkušenosti. Ona cena je velmi proslulá a já měl už tehdy vlastní čtenářskou obec, čemuž jsem byl samozřejmě rád. I díky tomu se mi ji podařilo docela rozšířit.

Reklama

Výběr článků

Načítám