Hlavní obsah

Galerie Nativ chce objevovat folk art

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu byla v Praze otevřena nová Galerie Nativ, jež se zaměřuje na současné umění z celého světa. Dramaturgickým cílem je představovat umělce, kteří se věnují výhradně modernímu folk artu, vycházejícímu z národních tradic. Galerie preferuje soudobou fotografii a volnou architektonickou tvorbu.

Foto: Jan Šída, Právo

V čele Galerie Nativ stojí Kristýna Brádlerová a Miroslav Pavel.

Článek

„Chceme, aby Galerie Nativ co nejvíce oslovovala lidi, jejichž práce jsou ovlivněny kulturním prostředím, ve kterém pracují a žijí. To je naše krédo,“ uvedla ředitelka a kurátorka galerie Kristýna Brádlerová.

Galerii vede se svým spolužákem z kulturologie Miroslavem Pavlem, jenž má stejné pravomoci. První výstavu, nazvanou Evoluce a kreativita, pojali jako hold svým vyučujícím, kteří je při studiu ovlivnili. Součástí otevření expozice byl křest knih Václava Soukupa a Barbory Půtové.

Výstava i publikace se zabývají tématem zrodu moderního člověka a prostor galerie vyplnily zvětšené knižní ilustrace. Všechny kvaše, fotografie i mapy vznikly pro tuto příležitost.

Výstava trvá do 19. listopadu a po ní přijde na řadu cyklus Fotografky, který představí pětici umělkyň (čtyři Češky a jednu Brazilku) zabývajících se duchovní, přírodní a městskou krajinou.

Reklama

Výběr článků

Načítám