Hlavní obsah

Clayderman v Kongresovém centru - tentokrát s orchestrem

Právo, Vladimír Říha

Francouzský pianista Richard Clayderman se po dvou letech vrací do Prahy a vystoupí v úterý večer v Kongresovém centru s programem, který tvoří průřez jeho dosavadní tvorby.

Foto: JVS

Francouzský pianista Richard Clayderman

Článek

Na rozdíl od minulého koncertu, kdy ho ve stejném sále doprovázela jen malá skupina českých hudebníků, s ním nyní zahraje patnáctičlenné smyčcové těleso sestavené ze členů Českého národního symfonického orchestru.

Clayderman v roce 1980 zaznamenal velký úspěch se skladbou Balada pro Adélku, ze které udělal svou klavírní nahrávkou velký hit. Pak se soustředil na to, v čem je mimořádný - na kombinaci klasické hudby s popovou tvorbou slavných autorů - a jeho klavírní verze nasadily vysokou laťku tzv. vyššímu populáru, jak se mezi muzikanty romantické verze proslulých hitů nazývají. U nás před mnoha lety podobně získával posluchače Jiří Malásek, který také Baladu pro Adélku nahrál. Clayderman získal za své nahrávky dosud 267 zlatých desek a 70 platinových.

Dnešní koncert má mít podle organizátorů lepší úroveň než minulý nejen zapojením doprovodného orchestru, ale před posluchači se má odehrát i přitažlivá show. Na pódiu bude umístěna velkoplošná obrazovka, na které se objeví záběry čtyř kamer, jedna z nich, přímo nad sólistou, bude snímat pouze jeho ruce. O kvalitu zvuku se postará francouzský zvukař, kterého jednašedesátiletý Clayderman vozí s sebou. Koncert začíná ve 20 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám