Hlavní obsah

Buena Vista Social Club jamovali v Bílém domě

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Známá kubánská skupina Buena Vista Social Club zahrála Baracku Obamovi. Koncert proběhl u příležitosti Národního měsíce hispánského dědictví.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Buena Vista Social Club si zajamovali v Bílém doměVideo: Reuters

 
Článek

Vystoupení symbolizuje velké změny, které probíhají v americko-kubánských vztazích a také neustále narůstající počet hispánských imigrantů v USA. Po koncertě prezident Barack Obama poděkoval muzikantům a pozval na prohlídku svého sídla skupinu mladých lidí hispánského původu.

Buena Vista Social Club byla nejslavnější i nejuznávanější kubánskou skupinou na světě, ovšem většina výrazných osobností, které v ní účinkovaly, již zemřela. Ve skupině tak působí jiní lidé a jde spíše o udržování značky.

V roce 2007 zesnul například Faustino Oramas, který byl autorem legendárního hitu Candela. Kytarista Compay Segundo a klavírista Rubén González odešli roku 2003 a mezi živými už není ani miláček davů, zpěvák Ibrahím Ferrer, kterého si můžete pamatovat z pražského koncertu staré Bueny Visty.

Skupinu muzikantů z Havany vytáhl v devadesátých letech ke slávě americký kytarista Ry Cooder a hlavně režisér Wim Wenders, který o nich natočil film. Poté začal soubor stařečků objíždět celý svět a přibližoval novým generacím tradiční kubánský styl, vášnivý a těžce nostalgický son.

Reklama

Výběr článků

Načítám