Hlavní obsah

RECENZE: Umělecká díla jako pouhé ilustrace

Právo, Peter Kováč

Památek dokládajících život církevního reformátora Jana Husa je dochováno minimálně. Z hlediska kulturní historie se jako nosné téma proto nabízí Praha Husova a husitská, výstava, kterou diváci najdou do 24. ledna v pražském Clam-Gallasově paláci.

Foto: Peter Kováč, Právo

Husitský kachel z výstavy v Clam-Gallasově paláci

Článek

Koncepce se ujali historikové Václav Ledvinka a Petr Čornej. Oba jsou znalci, autoři řady základních publikací, ale s výstavami, jak se zdá, zkušenost nemají.

Jinak si lze těžko vysvětlit, že třeba nejvzácnější dílo české gotiky – Madona svatovítská – se dostalo nedůstojně vysoko do kouta potemnělé místnosti a že v prostoru velikosti panelákového obýváku se tísní další skvosty, které mohly být absolutní atrakcí této akce.

Foto: Peter Kováč, Právo

Husitský kachel z výstavy v Clam-Gallasově paláci

Ostatně s uměleckými díly se v Clam-Gallasově paláci zachází nikoli jako s poklady dokládajícími tvůrčí a intelektuální velkolepost Prahy v době Husova působení, ale jako s pouhými ilustracemi do historické publikace. Příkladem budiž i nevhodná instalace Krista ze Staroměstské a Novoměstské radnice – divák u figur v potemnělé skleněné skříni téměř nepozná, že jde o zcela mimořádná díla evropského sochařství 15. století.

Uspořádání výstavy je tradiční, ba přímo usedlé. Exponáty a doprovodné texty na stěnách. Nepochybně k atrakcím však patří vzácná archiválie – Stížný list české a moravské šlechty kostnickému koncilu ohledně Husa zapůjčený z univerzitní knihovny v Edinburghu. Část výstavy pak sleduje odkaz a vzpomínky na Husa v dalších stoletích až do chvíle po postavení jeho pomníku na Staroměstském náměstí a vzniku velkofilmu Otakara Vávry.

Praha Husova a husitská

Clam-Gallasův palác, Praha, do 24. ledna 2016, denně kromě po 10–18  

Výstava na téma Praha doby Jana Husa mohla být mezinárodní událostí. V tomto pojetí jde jen o jednu z řady akcí, které horizontem nepřekračují lokální region. Škoda. Praha Husova a husitská sice neurazí, ale ani nenadchne. Zajímavé je, že lépe než sama expozice působí její obsáhlý katalog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám