Hlavní obsah

Queen vydají slavný koncert z roku 1975

Novinky, Stanislav Dvořák

Kytarista Brian May promluvil o novém vydání slavného koncertu z mládí nazvaného Queen – A Night at the Odeon – Hammersmith 1975.

Foto: Profimedia.cz

Mladí Queen

Článek

Koncert, který vysílala BBC na Vánoce 1975, je velmi oblíbený a koluje mnoho jeho pirátských verzí. Brian May shrnul své pocity ze záznamu pro americký RollingStone:

„Bylo to podivné, jako bych se díval na cizího člověka, toho mladého kluka. Vypadám tam tak hubeně! Vypadám strašně vážně a řeč těla je dnes hodně odlišná, byl jsem tenkrát docela stydlivý.“

Koncert byl velkolepý, s různými efekty, balónky a konfetami a samozřejmě showmanstvím Freddieho Mercuryho, který na rozdíl od Maye rozhodně stydlivě nevypadal.

„Tenkrát jsme měli skvělý pocit, bylo v tom hodně adrenalinu a hodně radosti, protože fandové, co sledovali tehdejší turné, se rvali o to, aby se tam dostali.  Roger Taylor byl nemocný, vypadá dobře, ale bylo mu opravdu zle. Myslím, že potom zvracel, ale to tam vidět není.”

Na turné se poprvé naživo hrála kultovní skladba Bohemian Rhapsody, která zrovna vévodila britské hitparádě. Na tomto koncertě ji ale hráli jen jako medley dohromady s Killer Queen a The March of the Black Queen.

„Nikdy jsme vlastně nehráli Bohemian Rhapsody živě v plné verzi. Prostředek je něco jako malé umělecké dílo namalované na plátně a nedá se to reprodukovat. Raději se ani nesnažíme o ty operní prvky. To jsme rozhodli hned ze začátku.“

Tenkrát lidi poslouchali, nedělali selfies

May také poznamenal, že v sedmdesátých letech se fanoušci Queen chovali trochu jinak. Queen v té době řešili, jak budou na koncertech fungovat hymnické věci typu We Will Rock You a We Are the Champions společně s fanoušky. Dříve ale lidé spíše poslouchali.

„Zpívají tam s námi, ale ne moc. V těch časech lidi chodili na koncerty poslouchat, poskakovat a občas zaječet, ale ne zpívat každé slovo jako dnes. A také tam není nikdo s mobilem, nikdo si nedělá selfies, divné, co?“ směje se May.

Queen – A Night at the Odeon – Hammersmith 1975 vyjde na CD, DVD, Blu-Ray, vinylu a digitálně 20. listopadu. Zvukový záznam je o tři písničky delší než video.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám