Hlavní obsah

V Ostravě zvítězily francouzské dlaně a prsty

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obecně se soudí, že je divadelně přefestivalováno. Přesto před dvaceti lety nalezli skulinu ostravští loutkáři. Mezi tradiční přehlídky, jakými jsou Skupova Plzeň nebo Mateřinka, vtěsnali dnes rozsahem u nás největší mezinárodní festival - bienále Spectaculo Interesse. V Divadle loutek a v jeho okolí na Černé louce o víkendu skončilo jedenácté.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Eric Lambla de Sarria z francouzské Compagnie Philippe Genty s dlaňovými loutkami ve vítězné inscenaci Zigmund Follies.

Článek

Naplnilo se, co všichni očekávali. Hlavní cenu udělila porota (Nina Malíková - Česko, Ida Hledíková - Slovensko a Szilárd Boráros - Maďarsko) francouzské Compagnii Philippe Genty za jedinečnou inscenaci Zigmund Follies. Ta letos všechno ostatní soutěžní i nesoutěžní převýšila o mrakodrap.

Jedná se o fantazie plnou, v tempu a s humorem odpíchnutou takřka gangsterku. Oba její aktéři - Eric Lambla de Sarria a Philippe Richard - si s tématem pohrávají a těží z dokonalé technické vybavenosti svého divadla, kde je promyšlený každý detail příběhu i pohybu herců za paravánem, v jejich případě i pod ním či vedle něho.

A technika? A poslání? O zločinu levé ruky vypravěče. Pravá ji stíhá takřka detektivně. Fantazie skoro jako ve filmech Karla Zemana. Prstové loutky, a na české poměry nepředstavitelný politický náboj s odkazy na obecné hodnoty humanismu i na nedávné události - včetně atentátu na redakci Charlie Hedbo. Inu, vřava našeho světa. Dokonalé!

Specifikem Spectaculo Interesse jsou přesahy. Loutkové divadlo nemusí být jenom pro děti. Vedle tradičních technik se o slovo hlásí alternativa, letos bohužel často do sebe zahleděná, jen efektní, málo sdělná, a tedy chtě nechtě jenom průměrná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám