Hlavní obsah

RECENZE: Mans Zelmerlöw umí

Právo, Jaroslav Špulák

Bylo to patrné již z jeho vystoupení v květnu na Eurosongu ve Vídni, kde s písničkou Heroes vyhrál. Nedělní pražský koncert to pak potvrdil. Švédský zpěvák Mans Zelmerlöw je představitelem kvalitního evropského popu.

Foto: Petr Horník, Právo

Mans Zelmerlöw zaujal civilním projevem.

Článek

Byť jej na pražském koncertu doprovázela rocková kapela a jeho skladby tedy dostaly naživo zralý energický základ, patří k představitelům nové vlny evropského středního proudu. Ctí v něm melodiku, profesní kvalitu i způsob prezentace.

Devětadvacetiletý Mans Zelmerlöw je typ muže, kterého byste na ulici nepřehlédli. Není proto divu, že je charismatický také na pódiu. Jakmile na ně krátce po čtvrt na deset v neděli večer v Lucerna Music Baru vstoupil, uzmul si kompletní pozornost publika.

Toho mimochodem nebylo mnoho, jen tak čtyři stovky. V téhle zemi bohužel písničky z Eurosongu nemají na růžích ustláno, a tak ani nepřekvapilo, že pod pódiem bylo slyšet spíše cizí jazyky než češtinu.

Foto: Petr Horník, Právo

Mans Zelmerlöw vystoupil v České republice poprvé.

Zdejší diváci se ale měli přijít poučit, možná i zdejší zpěváci. Zelmerlöw má na svém kontě šest řadových alb, je spoluautorem písniček na nich a v domovském Švédsku (a dnes už i v domovské Evropě, právě kvůli úspěchu na Eurosongu) boduje proto, že jeho skladby jsou přirozené, přitom emotivní a výborně zazpívané.

Intonačně nechybuje, má dobře zvládnutou techniku zpěvu, jeho hlas je civilní, přesto natolik výrazný, že poutá pozornost. Výtečně k němu sedí doprovodná rocková kapela, která se dělí o vokální party a rozhodně na pódiu nezkazí žádnou legraci, jak bylo vidět.

Foto: Petr Horník, Právo

Mans Zelmerlöw vyhrál v květnu letošní Eurosong.

Při pohledu na zpívajícího Zelmerlöwa bylo také zjevné, že si dobře uvědomuje, že úspěch na Eurosongu může být oněch patnáct minut slávy, které na většinu populace v životě spravedlivě čekají. Proto si užíval pražského vystoupení i s tím, že nepřišlo tolik diváků, jak by se na koncert vítěze prestižní hudební soutěže slušelo.

Je profesionál, který ovládá svou práci a nese si zajímavý autorský potenciál. Možná jen neměl pražský koncert zdobit coververzemi. A možná měl písničku Heroes zazpívat sám a nedávat tolik prostoru divákům. Vždyť právě jeho výkon z ní dělá opravdu kvalitní popovou kompozici.

Před Zelmerlöwem vystoupili český zpěvák Pavel Callta a skotský písničkář James Gillespie. Oba před publikem obstáli se ctí.

Mans Zelmerlöw
Lucerna Music Bar, Praha, 11. října

Hodnocení: 80 % 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám