Hlavní obsah

Legendární The Meteors přivezou do Prahy čisté psychobilly

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

The Meteors jsou živou legendou. Bez nich by psychobilly nebylo. Byli první kapelou, která tento termín použila pro své spojení punku a rockabilly v roce 1980. Trio, v němž z původního obsazení zůstal jen zpívající kytarista P. Paul Fenech, vystoupí 15. října v pražském Futuru v rámci k turné pořádanému 35. výročí existence kapely.

Foto: Landrogang

The Meteors

Článek

Skupinu založili kytarista P. Paul Fenech s kontrabasistou Nigelem Lewisem, kteří hráli v několika rockabillyových kapelách. Hudbě se však snažili dát punkovou energii a okořenit ji hororovými motivy i sci-fi tematikou. Přestože s podobným spojením přišlo v té době více kapel, The Meteors se sami označují jako jediní čistí psychobilly, protože američtí The Cramps hrají pomaleji a popisují se spíše jako psychedelické rockabilly. V hororové tematice si libovali i američtí Misfits, ti ale hráli horror punk.

Meteors vystupovali častěji po boku punkových kapel, jako byli The Clash, The Damned nebo UK Subs i Anti-Nowhere League, než na rockabillyových akcích, protože byli příliš divocí a Fenech si liboval v plivání krve. Na rozdíl od punkerů však tvrdili, že na koncerty nepatří ani politika ani náboženství.

Skupina zpočátku vydávala desky každý rok, někdy ještě častěji, v posledních letech ale zvolnila tempo práce, zatím posledním albem je tři roky staré Doing The Lord´s Work. Loni v prosinci sice soubor avizoval nové album The Power of 3 , to ale zatím nevyšlo.

Meteors se sice objevili v posledních letech v ČR na festivalech, ovšem nejsilnější byli vždy v klubech.

Před Meteors vystoupí jedni z nejlepších tuzemských představitelů stylu Green Monster.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám