Hlavní obsah

Nová alba: Karel Gott, Prince, Chris Cornell či Škwor

Právo, Jaroslav Špulák

V tomto týdnu se na trh dostala alba, která rozhodně stojí za pozornost. Je patrné, že se blíží vánoční svátky a vydavatelé se snaží učinit nabídku titulů co nejzajímavější. Povedlo se to, ať už jde o novinky Karla Gotta, Prince, Chrise Cornella, Škworu, Rudimental, Hollywood Vampires a dalších.

Článek

Karel Gott: Duety 1962–2015

Foto: Supraphon

Nová alba

Na nové kompilaci písniček Karla Gotta je na pěti cédéčkách osmadevadesát skladeb. Jde nejenom o popové písně, které jsou zpěvákovou doménou, ale i operní, operetní a muzikálové árie, skladby klasiků, italské canzonetty, jazz, swing, rock, tradicionály, spirituály či rap.

Prince: Hit n Run (Phase One)

Foto: Universal Music

Nová alba

Nové album amerického zpěváka, hudebníka a skladatele Prince přináší sérii nových i několika starších písniček. Je to souběh r’n’b, soulu a rocku a mezi hosty na kolekci je například i zpěvačka Rita Ora. Nahrávka je ale povšechně průměrná a nepříliš zajímavá, jako by Princeovi došly nápady.

Rudimental: We The Generation

Foto: Warner Music

Nová alba

I na druhém albu se britská popová sešlost Rudimental pokouší vymyslet nějakou zajímavou písničku a sehnat někoho, kdo ji obstojně zazpívá. Činí tak mimo jiné Ed Sheeran, Lianne La Havas, Ella Eyre a další. Písně samotné ale jsou spíše průměrné.

Chris Cornell: Higher Truth

Foto: Universal Music

Nová alba

Na svém čtvrtém studiovém sólovém albu se zpěvák skupiny Soundgarden a jeden z těch, kteří nazpívali písničku pro bondovku, prezentuje jako rocker za doprovodu klasických i elektrických kytar, také ale mandolíny nebo piana. Vše je funkční, přirozené a příjemné.

Škwor: Hledání identity

Foto: Supraphon

Nová alba

Nové album české rockové formace, která si v minulých letech našla vlastní originální zvuk a na desce jej potvrzuje a prohlubuje. Písně jsou v textech nesmířlivé, melodicky nicméně jasné a snadno uchopitelné.

Hollywood Vampires: Hollywood Vampires

Foto: Universal Music

Nová alba

Hollywood Vampires je poněkud nafouknutá bublina. V rockové kapele vedle sebe totiž stojí herec Johnny Depp, zpěvák Alice Cooper a kytarista skupiny Aerosmith Joe Perry. Na debutové album si pozvali řadu zajímavých hostů, nicméně výsledkem je průměrný bigbít druhé kategorie.

Cocotte Minute: !Rituál, kmen a srdce a kmen!

Foto: Warner Music

Nová alba

Album !Rituál, kmen a srdce a kmen! je návratem pražské skupiny Cocotte Minute ke kořenům. Nekompromisní riffy a zajímavé motivy jsou na něm doplněny několika jemnými baladami. Vše korunuje vyvážený mix agresivního zpěvu a výrazných nálad.

Hrdinové nové fronty: To svět se posral

Foto: Warner Music

Nová alba

U příležitosti třicátého výročí založení punkové skupiny vychází 2CD a DVD To svět se posral. První disk přináší průřez toho nejlepšího z tvorby a je doplněn čtyřmi dosud oficiálně nevydanými písněmi z raného období i remix písně Tanky. Druhý disk je záznamem posledního koncertu HNF z roku 1988 v Ostravě. Bonusové DVD pak zachycuje divokou atmosféru jejich koncertů.

CHVRCHES: Every Open Eye

Foto: Universal Music

Nová alba

Druhé album skotské elektropopové kapely je opřeno o dobré melodické nápady a zajímavý zpěv Lauren Mayberryové. Skladby mají výrazný popový charakter a je patrné, že je to směr, kterým se formace vydala záměrně a výrazně.

Avicii: Storie

Foto: Universal Music

Nová alba

Nové album švédského dýdžeje a producenta navazuje na úspěch dva roky starého debutu True, kterého se celosvětově prodalo na pět miliónu kusů a nečekaný hitmaker se s ním usídlil na první příčce iTunes ve čtyřiaosmdesáti zemích. Novinka přináší čtrnáct skladeb.

Disclosure: Caracal

Foto: Universal Music

Nová alba

Britská deephouseová dvojice vydává své druhé studiové album a pokouší se na něm, jako ostatně i v minulosti, poskládat zvuky tak, aby tvořily nějaký smysluplný hudební útvar. Povětšinou je to však marné. Vše působí jako workshop, na kterém se zkouší, co by se tak dalo v hudbě dělat.

Don Henley: Cass Country

Foto: Universal Music

Nová alba

Don Henley je americký zpěvák, který se v minulých letech albově prezentoval velmi zřídka. Byla to však prezentace spíše rocková. Na nové desce se zásadně přiklonil ke zvuku country, kterým svůj rockový grunt zásadně zastínil. Přesto je to album veskrze milé.

Squeeze: Cradle To The Grave

Foto: Universal Music

Nová alba

Další album novovlnné britské kapely, která na ně nasázela několik jemných, bez agrese prezentovaných skladeb, které ještě pořád nutně hledají nápaditost v melodických linkách. Není to žádná revoluce, je to ale velmi přijatelné.

Eagles of Death Metal: Zipper Down

Foto: Universal Music

Nová alba

Americká formace Eagles of Death Metal se v červnu představila v Praze. Nyní vydává své v pořadí čtvrté album, na kterém jsou přímočaré garážové rockové písně. Nikam dál se tahle parta nedostala a možná už ani nedostane.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám