Hlavní obsah

Zemřel režisér Skleněného pekla a King Konga

Novinky, Stanislav Dvořák

Ve věku 89 let zemřel 27. září v Kalifornii John Guillermin. Hollywoodský režisér anglicko-francouzského původu natočil desítky filmů, ze kterých se do paměti českých diváků nesmazatelně zapsaly především Skleněné peklo, King Kong a Most u Remagenu.

Foto: Profimedia.cz

John Guillermin

Článek

V šedesátých letech se londýnský rodák Guillermin prosadil válečnými snímky. Začalo to už málo známým filmem I was Monty´s Double (1958). Roku 1964 pokračoval filmem Pušky v Batasi o britských vojácích, kteří si musí poradit při povstání v africké zemi.

Modrý Max (1966) se věnoval první světové válce a fenoménu letectva, které tehdy poprvé přestávalo být jen podivínským koníčkem a zasáhlo do průběhu války.

Foto: United Artists

Vybuchující most u Remagenu (ve skutečnosti u Davle)

Nejslavnější je film Most u Remagenu z období druhé světové války. Příběh o bojích o důležitý most přes Rýn, který Američany pustil do srdce třetí říše, se natáčel v Československu, konkrétně v Davli u Prahy. Stovky profesionálů i komparzistů rády pomáhaly hollywoodské produkci, bohužel se ale psal rok 1968 a Sovětský svaz a jeho nohsledi zahájili okupaci. Nejdříve hrozilo, že se natáčení úplně zruší, nakonec ale komunisté se skřípěním zubů dovolili něco natočit.

Guillermin potom válečné téma opustil a natočil klasické katastrofické velkofilmy Letiště (1970), Dobrodružství Poseidonu (1972) a Skleněné peklo (1974) i slavnou pohádku/sci-fi King Kong (1976).

Reklama

Výběr článků

Načítám