Hlavní obsah

Koller, Vacík, Vetchý i Hřebejk budou bubnovat pro Bubny

Novinky, Stanislav Dvořák

Už 16. října se řada umělců zúčastní happeningu Bubnování pro Bubny. Právě na nádraží Bubny byl za války vypraven první židovský transport z Prahy. Důležitou událost chtějí pořadatelé připomenout bez patosu, ale hlučně pomocí bubnů, což odkazuje k mlčení většiny lidí.

Foto: Jan Handrejch

David Koller

Článek

Děti ve školách už začaly vyrábět první bubny a sbírka na hithit.cz, kde si přispěním může každý koupit vlastní buben, je v plném proudu.

„Kromě Davida Kollera a Miloše Vacíka přislíbili účast i další bubeníci jako například Alan Vitouš, Jan Červenka nebo Jaroslav Kořán. Z dalších umělců se na akci objeví třeba Bára Hrzánová, Ondřej Vetchý, Václav Vydra nebo režiséři Jan Hřebejk a Václav Marhoul,“ řekla Barbora Pangrácová.

„Mlčet je velmi pohodlné. Stejně tak jako se v ničem neangažovat. O nic se nezajímat. O nikoho jiného se nestarat. Ale jeden by měl udělat vše proto, aby ho tyto nemoci nepostihly,” doplnil režisér Václav Marhoul.

Foto: Právo - Jan Handrejch

Režisér Jan Hřebejk.

„Bicí nástroje pro mne byly vždy synonymem komunikace, ať už si vybavíte pradávné tamtamy nebo jazzového bubeníka, který doprovází improvizaci sólujícího kolegy muzikanta. V současné době se ve světě děje celá řada zásadních událostí a probíhá celá řada konfliktů, které se přímo i nepřímo týkají také nás. O to více je třeba komunikovat, o to více je potřeba prosazovat lidskost a držet se morálních hodnot, na nichž má naše společnost stát. Setkání stovek jedinců, kteří, ač se nikdy předtím neviděli, najdou společný rytmus, je skvělou metaforou tohoto snažení,“ myslí si Jan Červenka, další z hudebníků, kteří přijdou na nádraží Bubny zabubnovat proti mlčenlivému přihlížení násilí.

„Kolektivním bubnováním budeme hájit individuální svobodu! Ať je tvůrčí, aktivní a vážně míněnou oslavou míru a zároveň zábavným happeningem, razantně odmítajícím netoleranci, násilí a také projevy, které toto zlo podporují. Bubnování v Bubnech má být varováním před ztrátou této svobody a každoroční připomínkou transportů našich židů,“ uzavřel Jan Hřebejk.

Známí muzikanti na happeningu udají rytmus, ale pak už s nimi může hrát každý. Herci pražských divadel budou také citovat z textů, které pro bubnování napsali a vybrali členové PEN klubu. Na výrobu bubnů uspořádali organizátoři sbírku na hithit.cz s názvem Bubnování pro bubny.

Reklama

Výběr článků

Načítám