Hlavní obsah

Ondřej Kulhánek: Krást filmy je nepohodlné

Právo, Věra Míšková

Dva z nejslavnějších českých filmů, oscarový Obchod na korze režisérů Kádára a Klose a Zemanův Vynález zkázy, uvedla distribuční společnost Bontonfilm do digitální distribuce na internetu v celosvětovém obchodě iTunes. „A v nejbližší době tam diváci v Česku i v mnoha zemích světa najdou i další,“ říká ředitel digitální distribuce Bontonfilmu Ondřej Kulhánek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitel digitální distribuce Bontonfilmu Ondřej Kulhánek

Článek

Kdy jste se začali věnovat digitální respektive on-line filmové distribuci?

Věnujeme se tomu tři roky a je to pro nás teď zásadní věc. Ve světě vidíme, že vše k digitální distribuci směřuje, a i u nás pozorujeme pokles prodeje fyzických nosičů, tedy DVD a Blue Ray. Nechceme se založenýma rukama čekat na to, kdy i k nám přijde digitální distribuce v takové míře, jako je tomu už teď v některých zemích: ve Švédsku, Nizozemsku, Kanadě či USA už je její podíl zhruba padesátiprocentní.

Foto: archiv Bontonfilm

Které filmy tedy půjdou po Vynálezu zkázy a Obchodu na korze do světa, a kam?

Obchod na korze je opatřen anglickou jazykovou verzí, dostupný je tedy pro diváky ve všech anglicky mluvících zemích na čtyřech kontinentech, tedy v USA, Kanadě, Jižní Africe, Austrálii a ve Velké Británii i v Irsku. Vynález zkázy už si stáhli první diváci ve Velké Británii, Itálii nebo Francii. Jsme zvědaví na úspěch v Japonsku, kde mají Zemanovy filmy velký ohlas. Následovat bude Spalovač mrtvol, Kladivo na čarodějnice, Postřižiny, Noc na Karlštejně, S čerty nejsou žerty, Vesničko má středisková… Všechny budou k dispozici v HD kvalitě a s anglickými titulky. Věříme, že si lidé v zahraničí tyhle perly najdou: Češi aktuálně žijící v zahraničí, krajané, kteří jsou tam trvale usazeni, filmoví fajnšmekři, odborníci, filmové či umělecké školy.

I u nás už jsou v digitálních videotékách k dispozici tisíce filmů z celého světa. Jenže je tu pirátství, nelegální servery, z nichž dnes upřímně řečeno u nás stahuje filmy většina diváků. Jak s tím chcete bojovat?

To je samozřejmě obrovský problém, ale my se nechceme vymlouvat na piráty, že nám znemožňují obchodovat. Je bohužel pravda, že u nás je nedostatek respektu k právu duševního vlastnictví hlubší než jinde, a těch důvodů, které ve společnosti deformují ochotu platit, je řada. Ale kdysi jsme dělali výzkum, o kolik přichází pirátstvím zdejší obchod, a bez ohledu na vysoká čísla jsme si uvědomili, že jsou to z 95 % lidé, kteří by stejně neplatili. Prostě by si ty filmy nekoupili: pirátství je svého druhu i zábava. A i když budeme pracovat s těmi 5–10 procenty lidí, kteří jsou ochotni platit, dostaneme se k velmi zajímavým sumám.

Foto: archiv Bontonfilm

Někteří lidé mají pocit, že když zaplatili – velmi nízké částky – na nelegálním serveru, už nekradou, protože přece platili…

To je ten největší omyl! Tím, že zaplatíte na nelegálním serveru, platíte si de facto zloděje za to, že pro vás krade. A vaše peníze jdou jen a jenom jemu. Když zaplatíte legálně, jednoduše řečeno podporujete kinematografii.

Foto: archiv Bontonfilm

Když pominu morální aspekt věci, tedy to, že krádež filmu je stejná jako jakákoliv jiná (za lístky do kina nebo za DVD či Blue-ray by asi nikoho jiného než skutečného zloděje nenapadlo nezaplatit), čím chcete „filmové zloděje“ přesvědčit, že je lepší si film legálně koupit?

Především chci říct, že nejde vždy jen o neochotu, ale také o možnost - jakkoliv se to může zdát divné, dlouhodobě slýchám, že by někteří lidé platit chtěli, ale nevědí jak a kde. Dnes nabízí UPC, O2, Voyo a další společnosti bohaté videotéky, kam stačí se přihlásit a vybírat. Je přitom možné si film koupit a stáhnout do vlastní videoknihovny nebo si ho půjčit (většinou na 48 hodin) nebo platit paušální poplatek a stahovat neomezeně.

Foto: archiv Bontonfilm

Pirátství je – ať se nám to líbí nebo ne – pro distribuci velká konkurence. Jaké výhody má tedy legální stahování?

Je to nesrovnatelně pohodlnější a bezpečnější. Při nelegálním stahování riskují diváci zavirování počítače nebo také to, že se stáhne jen půlka filmu, případně obraz bez zvuku a podobně. A co je zásadní rozdíl: legální distribuce je cílená na váš vkus. Když stahujete nelegálně, musíte si zadat konkrétní film, a člověk často neví přesně, co chce v tu chvíli vidět. Legální videotéky jsou roztříděné do kategorií, můžete si zvolit filtry podle žánrů, herců, režisérů, národních kinematografií.

Foto: archiv Bontonfilm

Ty nejlepší služby dokonce zaznamenávají a pamatují si, které filmy si ráda pouštíte, a samy vám pak našeptávají, nabízejí. Pokud se třeba často díváte na romantické komedie, určitě vám žádná novinka neunikne. To je přece ohromně pohodlné.

Foto: archiv Bontonfilm

Myslíte si, že nosiče časem úplně vymizí? Mnoho lidí pořád chce mít v ruce konkrétní věc, zařadit si film s hezkým obalem do knihovny…

Nemyslím, že úplně vymizí. My dokonce umíme pokles jejich prodejů tlumit, například speciálními edicemi, starými filmy v nových obalech, spoustou bonusů. Lidé to mají rádi, protože je to hezký předmět. A myslím, že bude ještě dlouho trvat, než si budeme jako dárek k narozeninám posílat soubor dat. Ale ten převažující trend je evidentní.

Reklama

Výběr článků

Načítám