Hlavní obsah

RECENZE: Keith Richards má album pro radost

Právo, Jaroslav Špulák

Crosseyed Heart je třetí sólové album kytaristy britské skupiny Rolling Stones Keitha Richardse. Vydal je třiadvacet let po své dvojce Main Offender a deset let po poslední desce domovské kapely nazvané A Bigger Bang. Musel tedy mít z čeho vybírat.

Foto: Marta Iwanek, ČTK/AP

Kytarista britské skupiny Rollig Stones Keith Richards

Článek

Novinka se nese v duchu pořekadla „Nic nemusím, ale můžu všechno“. Žádná revoluce, žádné překvapení, ale dobré kytarové riffy, slušné písničky, průměrný zpěv. Zkrátka klasický Richards.

Hned v úvodní stejnojmenné písni je blues takové, jaké byly skladby Richardsových idolů Leadbellyho nebo Roberta Johnsona. V tomto duchu na albu pokračuje, ovšem nabízí i písně, které připomenou domovské Rolling Stones nebo třeba styl Toma Pettyho. V písničce Blues In The Morning se objeví saxofon loni na konci roku zesnulého Bobbyho Keyse, v Illusion nádherně zpívá Norah Jones, v Something For Nothing je slyšet gospelové prvky, přitom skladba stále zůstává bluesová.

Foto: Universal Music

Obal nového alba

Richards zpívá a někdy jenom hovoří jakoby bez zájmu, ledabyle, jeho hlas je slabý. V jeho písních to ale vyhlíží zajímavě, originálně. Potvrzuje to tezi o tom, že tahle deska vyšla proto, že na ni měl chuť. A nejzajímavější na ní je, že ji natočil on, kytarista Rolling Stones.

Keith Richards: Crosseyed Heart
Universal Music, 58:07

Celkové hodnocení: 65 %

Reklama

Výběr článků

Načítám