Hlavní obsah

Kultovní Krausova hra Nahniličko míří do Ostravy

Novinky, Aleš Honus

Jako grotesku, která pojednává o začátcích nové české demokratické reality, prezentuje Divadlo Petra Bezruče novou inscenaci Nahniličko, jejíž premiéra v pátek zahájí novou sezónu. Autorem hry, která se už po dvě desetiletí s velkým úspěchem hraje v Praze, je Jan Kraus, známý spíše jako skvělý herec a televizní moderátor.

Foto: Tomáš Ruta

Ze zkoušky ostravského provedení slavné hry Jana Krause Nahniličko

Článek

„Groteskní komedie Nahniličko si střílí z „podnikatelů“, kteří se po sametové revoluci vyrojili jako houby po dešti a jejichž cílem bylo pomocí všemožných podvůdků, podvodů a velepodvodů co nejrychleji zbohatnout,“ říká dramaturgyně inscenace Daniela Jirmanová.

Hlavními hrdiny příběhů jsou Božena, Andy a Třetí, kteří bydlí daleko od zvuků velkoměst. To ale jen do chvíle, kdy se objeví pan Jorge Ejar Clavijo a začnou se dít věci - každý touží udělat obchod svého života a vydělat peníze, o jakých se mu dříve ani nezdálo.

 „Mnozí si jistě ještě vzpomenou na „rumovou aféru“, „lehké topné oleje“ či „orlické vraždy“. To všechno byly tzv. divoký devadesátky. Leckterá současná aféra však toto období připomíná víc, než je zdrávo, a při sledování zpráv nás občas napadá, jestli to, co se tam odehrává, není ještě větší groteska než naše divadelní Nahniličko,“ dodává ostravská dramaturgyně.

Foto: Tomáš Ruta, Novinky

Zkouška hry Nahniličko

V ostravské verzi komediální inscenace budou účinkovat Ondřej Brett, Markéta Haroková, Dušan Urban, Kateřina Krejčí, Marcela Čapková a také Ostravákům dobře známý Jan Vlas, bývalý člen souboru Divadla Petra Bezruče, který se představí jako host.

Hru Nahniličko v minulosti nastudovalo pražské Divadlo Na zábradlí a v Praze se hraje už více než dvacet let. „Za dobu své existence inscenace změnila své působiště, nyní je uváděna v Divadle Kalich, a obměnilo se herecké obsazení. Stálicemi však zůstávají Eva Holubová, Jan Kraus, Ivana Chýlková a Bohumil Klepl. Ovšem nejen hvězdné obsazení činí z Nahnilička jednu z nejúspěšnějších současných českých her, v roce své premiéry obsadila v dramatické soutěži Ceny Alfréda Radoka druhé místo,“ říká mluvčí Divadla Petra Bezruče Michaela Kubicová.

Autorkou scény k nové ostravské inscenaci je Lucie Labajová, která již v minulosti s Divadlem Petra Bezruče spolupracovala při přípravě inscenací Pěna dní či Romeo a Julie. Kostýmy navrhla Katarína Kováčiková. Premiéra se koná v pátek od 18.30 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám