Hlavní obsah

Výstava představí cestovatele Járu Cimrmana

Novinky, sad

Výstava věnovaná fiktivnímu českému géniovi s názvem Světoběžník Jára Cimrman se otevře od 24. září do 10. listopadu v pasáži pražského Paláce YMCA. Mezi exponáty nebudou chybět mimo jiné Cimrmanovo kolo, jeho speciální cestovní kufr a další cestovní pomůcky, informovala Jana Bryndová. Vstup je zdarma.

Foto: Divadlo Járy Cimrmana

Cimrmanovo kolo pro pět

Článek

Poprvé se tam cimrmanologové setkají s náčrtem parního invalidního vozíku. Vystavovat se bude také tvorba Jaroslava Weigela, dvorního výtvarníka Divadla Járy Cimrmana a jednoho z cimrmanovských herců.

„Expozice zahrnuje i původní, vůbec první plakát představení hry Akt, na němž je šipkou označen chlapeček, o kterém se cimrmanologové domnívají, že by to mohl být malý Jára. Je známo, že Cimrman, kromě toho, že byl vynálezcem a učitelem, hodně cestoval a objel celý svět. K vůbec nejznámějším patří jeho cesta do Panamy, kde složil operu k otevření tamního průplavu. Slavná je jeho cesta na Severní pól a ve Vídni byl jako doma,“ řekl autor výstavy Václav Kotek, herec a manažer Divadla Járy Cimrmana, který spolu s Palácem YMCA výstavu pořádá.

Foto: Divadlo Járy Cimrmana

Parní invalidní vozík

Známý pražský palác v ulici Na Poříčí hostí  již třetí výstavu s cimrmanovskou tématikou. „Výstava o Cimrmanovi světoběžníkovi bude jistě nejen zábavná, ale protože ji tentokrát nainstalujeme nejen v přízemí, ale i středem hlavního schodiště, půjde o další způsob, jak krásu Paláce YMCA představit veřejnosti,“ říká ředitelka paláce Petra Otřísalová.

Vedle výstavy samotné mohou totiž návštěvníci obdivovat i jedinečnou architekturu jedné z prvních pražských železobetonových staveb a seznámit se i s tím, co dnes Pražanům nabízí.

Sdružení YMCA působí prakticky po celé planetě, má 58 miliónů členů ve 119 zemích a zaměřuje na volnočasové aktivity pro děti a mládež.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám