Hlavní obsah

RECENZE: Červení draci dovádějící v zelené vodě

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vietnamské vodní loutkové divadlo, které je součástí Národního loutkového divadla Hanoj, se včera poprvé představilo v plzeňském DEPU2015 jako jedna z hlavních zahraničních hvězd 31. ročníku festivalu Skupova Plzeň.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Bojovníci na dračí lodi se vydávají za dobrodružstvím.

Článek

Voda je pro Vietnam jedním z nejdůležitějších i nejuctívanějších živlů. Rýžová pole jsou zdrojem obživy a údajně i místem zrození vodního divadla. Kdysi se prý hrávalo na zatopených rýžových polích, kde loutkovodiči stáli po pás ve vodě a byli od loutek i diváků odděleni rohoží.

Do prostoru DEPIO2015 je vestavěn obdélníkový bazén plný vody, lemovaný zelenými rostlinami a vlaječkami, v pozadí uzavřený honosnou červenou budovou s prostupnou dolní stěnou. Z nazelenalé hladiny se pro diváky překvapivě vynořují loutky draků, pestrobarevných ptáků, ryb, buvolů, rybářů i muzikantů, čile rejdí po hladině, laškují, hrají si, bojují i tančí.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Vietnamské vodní loutkové divadlo nabídlo i příběh z rýžových polí.

Představení tvoří deset několikaminutových sekvencí založených na jednoduché situaci či příběhu - dva draci chrlící vodu i ohňostroje spolu temperamentně zápasí, loutkový flétnista brázdí vodu na černém hrochovi s pohyblivou hlavou, rybáři loví dovádějící barevné ryby, rolníci pracují na rýžovém poli, kachní hejno pronásleduje vynořivší se oranžová šelma, v závěru se na hladině představí dokonce celá loutková kapela.

Je to zábavné, loutky jsou voděny zpoza budovy pro diváky neviditelnými vodiči na dlouhých bambusových tyčích upevněných zespoda, takže iluze postav vynořujících se „bez pomoci“ z hladiny je dokonalá. Loutky jsou vyrobené z měkkého dřeva, pomalované výraznými barvami a speciálním lakem, aby je voda nepoškodila. Atmosféru představení dotváří i sugestivní barevné svícení jednotlivých scén.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Šestice vietnamských loutkářů se objeví až na závěrečné děkovačce.

Nedělitelnou součástí vietnamského vodního divadla je hudba v podání pětice hudebníků a zpěváků umístěných vlevo od bazénu, kteří tu a tam vstupují i do zpívaného dialogu s loutkami, respektive s jejich neviditelnými vodiči, a dynamizují tak vlastní dění. Pohyby loutek jsou s hudbou dokonale synchronizované, hudba prostupuje celé dění velmi aktivním způsobem.

Vietnamské vodní divadlo se před lety už představilo v Praze, ale v Plzni se objevuje poprvé. Zhruba padesátiminutové představení upoutá pozornost malých i velkých diváků dotekem s úplně jinou podobou loutkového divadla, než jakou známe z evropské tradice. V plzeňském DEPU bude k vidění až do soboty 5. září a určitě stojí za návštěvu.

Vietnamské vodní loutkové divadlo / Národní divadlo Hanoj
31. Skupova Plzeň, Malý sál DEPO2015, 1. září

Celkové hodnocení: 90 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám