Hlavní obsah

RECENZE: Britští Foals jsou tentokrát poměrně nudní

Právo, Jaroslav Špulák

Všechna tři první alba britské indierockové skupiny Foals dosáhla za svého prodeje na ostrovech zlatého ocenění. Přestože deset let existující kapela z Oxfordu získala ruku v ruce s tímto úspěchem dobré renomé, nestala se typickým reprezentantem hudební progrese a bývá přece jen poněkud přeceňována. Minulé album Holy Fire (2013) bylo nicméně docela zajímavé a pozornost rozhodně zasluhovalo.

Foto: Warner Music

Obal nového alba

Článek

Novinka What Went Down tak silná není. Na první pohled zaujme skutečnost, že nejzajímavější a nejpřitažlivější písničky na ní jsou What Went Down a Mountain at My Gates, tedy první dvě na desce, navíc ze všech nejjasněji připomínající podobu úspěšných singlů z minulých alb.

Jakmile ale skončí, dostaví se poměrně nudná „dohrávka“ desky, která už staví ne tak na kráse písně, zajímavé kompozici či melodickém nápadu, nýbrž na atmosféře. Navíc temné, ruku v ruce s chmurným textovým obsahem.

Píseň Give At All je zajímavá pro svou minimalistickou kytarovou plochu, Albatross zase proto, že se v ní postupně vyjeví hudební svěžest, tedy vlastnost, která je na kolekci neobvyklá. Tím však výčet zajímavostí končí.

Proposlouchat se dalšími kompozicemi lze jednoduše tak, že si je přehrajete několikrát a prostě je přijmete proto, že jsou od Foals, kapely, která je mimo jiné zajímavá i tím, jak si střílí z britské hudební arogance, přitom sama touto vlastností trpí.

Dnešní posluchačská doba je však taková, že tyto písně nejspíš šanci nedostanou, protože jsou prostě příliš nudné.

Celkové hodnocení 60 %

Foals: What Went Down

Warner Music, 48:27

Reklama

Výběr článků

Načítám