Hlavní obsah

Dělá to pro jeho dobro. To si ženské myslí, říká Balzerová o komedii s Bartoškou

Novinky, Stanislav Dvořák

Ženy jsou přesvědčeny, že vše dělají pro jeho dobro, až jim chlap uteče, vystihuje Eliška Balzerová situaci z komedie Teorie tygra. Jednu ze scén natáčeli v pondělí v Černošicích u Prahy s Jiřím Bartoškou a režisérem Radkem Bajgarem.

Natáčení filmu s Jiřím Bartoškou Video: Novinky

 
Článek

V příjemné zahradě luxusní vily se filmový manžel Jan měl „pustit do tújí“, ale místo toho si hraje s kolem a zkoumá na tachometru, kolik ujel děda kilometrů. Manželka už z dálky vidí, že nesplnil úkol a začne vyčítat.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Jiří Bartoška rozebírá následující scénu se svou filmovou manželkou Eliškou Balzerovou.

Scéna tak trochu symbolizuje celý jejich život. Zaúkolovaný manžel se po dobrovolné smrti tchána vzepře, protože dostane strach, že skončí stejně jako děda, kterého úkolovala babička (Iva Janžurová). Touží žít zase důstojně a svobodně jako tygr. Navíc se stejný model chování začíná prosazovat i u Janových vdaných dcer Olinky a Alenky (Táňa Wilhelmová a Pavla Beretová) a zeťů Erika a Pepíka (Jiří Havelka a Jakub Kohák).

„Je to postava veterináře, který je unaven ani ne tak životem, jako manželským vztahem. Po smrti tchána, kterého si vážil a měl ho rád, zjišťuje, že měl smutný konec života. Tchýně Iva Janžurová, moje žena Eliška Balzerová i moje dcera Taťána Vilhelmová chtějí nám mužům organizovat životy.”

„A tenhle veterinář, který opravdu s lítostí kastruje zvířata, protože říká: ”Kastruju-li tebe, kastruju i sebe”, se rozhodne, že by si chtěl splnit ještě nějaká přání a ten život řešit. A najde proto svérázný způsob.”

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Jiří Bartoška se radí s režisérem Radkem Bajgarem (úplně vlevo).

Dosáhne nakonec stárnoucí veterinář štěstí? „Na chvíli jo, pak chvíli ne a pak ve finále se fatálně rozhodne,” shrnuje Bartoška, který nechtěl, aby byla figura jen zábavná, ale spíše smutná. Ze začátku to byl muž tygr a „pak už je to jen vykastrovanej kocour.”

”Možná po premiéře stoupne i rozvodovost,” předpověděl v žertu herec.

Na scénáři oceňuje, že se tam nedělá za každou cenu humor, „takovej ten tlustej”.

Eliška Balzerová k tomu dodala svůj pohled manželky: „Já jsem jeho manželka a on dojde na jedné křižovatce k závěru, že ten vztah opustí. Najednou to začne vidět z jiného úhlu. Že je nesvobodný a že z té nesvobody uteče. Ona do té doby řídila rodinu, protože to mají v krvi, i babička je taková, moje matka, kterou hraje Iva Janžurová, která drží pevně řád. Ta dcera to po ní převzala, že ti chlapi prostě musí poslouchat.”

„Ona to dělá pro jeho „dobro”, to si všechny ženské myslí, až ten chlap uteče,” dodala s humorem.

V tomto případě ani nedojde k žádnému prozření postavy. „Tam je jen nepochopení. On netouží být ovládán a ona to nedovede pochopit, protože je to pro jeho dobro.”

Teorie tygra, kterou napsal Radek Bajgar s Mirkou Zlatníkovou, se bude natáčet do 15. září a po pauze ještě v listopadu. Výsledkem by měla být „komedie pro muže, kteří mají zkušenost s manželstvím, a pro ženy, které mají zkušenosti s muži“. Premiéra se očekává v březnu 2016.

Reklama

Výběr článků

Načítám