Hlavní obsah

Festival Valník proběhne v klubu i v letním kině

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rockový festival Valník se koná ve Slaném už od roku 1999. Letos proběhne už 16. ročník, který se uskuteční v pátek 28. a v sobotu 29. srpna nejprve v klubu Bat Music Space a o den později v areálu slánského letního kina.

Foto: Jan Šída, Právo

Punková skupina N.V.Ú. bude na festivalu zastupovat „starou školu“

Článek

Za dobu svého trvání získala akce zaměřená vesměs na hudební styly, punk, punk rock, ska nebo metal kultovní status. Fanoušci se každoročně těší, že Valníkem důstojně zakončí prázdniny.

Foto: Jan Šída, Právo

Festival Valník probíhá v areálu slánského letního kina a návštěvnickou krizí rozhodně netrpí

První ročník se odehrál na místním fotbalovém hřišti a místo pódia pořadatelé využili skutečný valník. Ty časy jsou však dávno pryč a z původně recesistické akce se stal profesionálně vedený hudební festival.

Na Valníku za ta léta trvání vystoupily skupiny zvučných jmen jako například američtí Pro-Pain, z domácích pak Olympic, Mňága a Žďorp, Tři sestry, Vypsaná fixa, Banjo Band Ivana Mládka nebo Wohnout. Zlaté časy zažíval festival od roku 2006, stala se z něj třídenní akce a návštěvy se pohybovaly kolem 3000–4000 fanoušků a areál letního kina byl naplněn až po okraj. Na devátý ročník (2008) dorazila dokonce olympijská vítězka Barbora Špotáková, aby hlasově podpořila svou oblíbenou kapelu Tři sestry.

Foto: Jan Šída, Právo

Slánská skupina Totální nasazení patří již k inventáři festivalu

Kvůli problémům s hlukem a stížnostem některých občanů se musela akce v roce 2012 přesunout do areálu slánského plochodrážního stadiónu. Rozlehlý exteriér zničil původní komorní atmosféru a třináctý ročník navíc trápil trvalý déšť. I když byli hlavní hvězdou Pro-Pain z USA, dorazilo jen 1800 věrných. Festival skončil s velkou finanční ztrátou a vše nasvědčovalo tomu, že to byl jeho poslední ročník.

Už se drží osvědčeného scénáře

Pořadatelé se nakonec rozhodli, že zkusí Valník resuscitovat, a vrátili se zpět do areálu letního kina. Jednodenní přehlídka s klubovým programem den předem slavila úspěch a ukázala organizátorům, že menší akce je mnohem lepší než megalomanské pokusy vytvořil mnohadenní hudební moloch.

Také letošní ročník se drží osvědčeného scénáře. V pátek začíná ve slánském klubu Bat Music Space program už ve tři hodiny odpoledne a končí v jednu hodinu po půlnoci. Vystoupí například skupiny Dilemma in Cinema, Traktor nebo punková legenda SPS.

Hlavní program začne v sobotu v letním kině už v deset ráno a potrvá opět do jedné hodiny po půlnoci. V programu se představí domácí Totální nasazení, punkové formace N.V.Ú., The Fialky nebo E!E. Klasický hardrock přiveze Tlustá Berta, tvrdou cyber metalovou hudbu Projekt Parabellum a ska music bigbandový orchestr Sto zvířat.

Vstupné na místě festivalu činí 390 Kč, v předprodeji pak 300 Kč.    

Reklama

Výběr článků

Načítám