Hlavní obsah

Festival Sziget dosáhl návštěvnického rekordu

Právo, Přemysl Štěpánek (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé v historii festivalu Sziget se do areálu vměstnalo 90 tisíc návštěvníků. V sobotu kralovali američtí Kings of Leon a takové davy, které se sešly na jejich vystoupení pod pódiem, by v loňském roce stačily na rekord.

Foto: David Peltán

Kings of Leon zahráli všechny velké hity a uspokojili natěšené fanoušky.

Článek

Letos se maximální limit nově upraveného areálu podařilo naplnit už hvězdám páteční noci v čele se superstar taneční scény, švédským DJ Avicii. Zářivá hvězda elektronické hudby současnosti, pětadvacetiletý Tim Bergling, kterého ve světě každý zná pod přezdívkou Avicii, dokázal v pátek přitáhnout i desetitisíce fanoušků z Budapešti, kteří doplnili již notně zaprášené celotýdenní publikum.

Sziget tak mohl slavit nový rekord, 90 tisíc platících návštěvníků. Areál praskal ve švech od odpoledních hodin a skvělou atmosféru si užívala také druhá hvězda večera, britští rockeři Kasabian. Stejně jako na Colours of Ostrava si kapela dokázala podmanit posluchače a postarat se o jeden z nejlepší koncertů, který se na hlavním pódiu Szigetu 2015 odehrál.

Přeplněný areál využívali návštěvníci do posledního místečka, a tak o diváky nemělo nouzi žádné z více než 50 míst, kde se nějaký odehrával program. Kvůli zvětšení kapacity prošel ostrovní areál organizační proměnou, řada pódií se přesunula na jiné místo a to tentokrát přineslo i problémy.

Speciálně prostor věnovaný hvězdám world music trpěl přeslechy z okolních pódií a každý trochu více akustický koncert vyžadoval velkou dávku trpělivosti jak od posluchačů, tak i účinkujících. Téměř až na neposlouchatelnou úroveň se dostalo vystoupení hvězdy stylu fado, portugalské divy Marízy. Naproti tomu divočejší rytmy, tak jak je představil tentokrát opravdu vynikající Goran Bregovič, slavily u fanoušků velký úspěch a lidé ve zcela zaplněném hlediště bláznivě křepčili.

Foto: David Peltán

Divoké balkánské rytmy Gorana Bregoviče slavily u fanoušků velký úspěch.

A to přesto, že na hlavním pódiu hrál jeden z největších taháků festivalu Kings of Leon. Americký kvartet hrající z větší části southern rock je rodinný podnik složený ze tří bratrů a bratrance z Mt. Juliet v Tennessee.

V Evropě mají své oddané publikum, které přišlo i na Sziget. Kapela omezila komunikaci na minimum, přesto fanoušci reagovali nadšeně na jakýkoli drobný podnět. Zpívali, tleskali či tančili přesně tak, jak si kapela přála. Za to se publiku dostalo všech velkých hitů, včetně známé skladby Sex on Fire, kterou kapela zahrála až na úplný závěr. Spokojenost byla na obou stranách. Jen vytoužený déšť, který zchladil vyprahlou zem, přišel až v ranních nedělních hodinách.

Reklama

Výběr článků

Načítám