Hlavní obsah

Ztracená povídka Francise S. Fitzgeralda vyjde časopisecky

Právo, Lucie Zelinková

Dlouhé roky ztracená a dosud nepublikovaná povídka Francise Scotta Fitzgeralda s názvem Temperature, napsaná v roce 1939, vyjde po 76 letech časopisecky. Zásluhu na tom má americký literární nadšenec Andrew Gulli, který po ní rok pátral v archivech. Krátká povídka autora ikonického románu z 20. let Velký Gatsby byla objevena v archivu univerzity v Princetonu 76 let po jejím dopsání.

Foto: ČTK

Francis Scott Fitzgerald

Článek

Nalezl ji Andrew Gulli, který provozuje literární časopis Strand magazine, kde ji bude publikovat. K hledání ztraceného textu o rozsahu osmi tisíc slov Gulliho inspiroval jeho loňský úspěch. Podařilo se mu totiž nalézt taktéž zatím nepublikovanou povídku Johna Steinbecka. Povídka je podle Gulliho ve finální verzi. „Rukopis je velmi dobře napsaný a zcela čistý, bez poznámek a úprav.“ K přesvědčení, že povídka nebyla dosud nikde zveřejněna, vede Gulliho fakt, že byla napsána v době, kdy byl Fitzgerald se svým literárním agentem rozhádaný.

„Rukopis je datován 7. června 1939. Fitzgerald adresoval dopis svému agentovi o týden později, v němž ho žádal o výrazné změny v jejich spolupráci. Nechtěl být už nadále zastupován agenturou Harold Ober, což by vysvětlovalo, proč nenašel text uplatnění,“ uvedl Gulli pro NPR. „Když dnes uvažujeme o Fitzgeraldovi, vybaví se nám především jako brilantní autor románů, jako je Velký Gatsby či Něžná je noc. Byl ovšem i skvělým  povídkářem a skvěle ovládal umění komických prvků v literatuře,“ uvedl Gulli pro deník The Guardian. Povídka vypráví příběh jednatřicetiletého spisovatele jménem Emmet Monsen, těžkého pijana se srdečním onemocněním, který je výjimečně pohledný. Pátrání v archivech po rukopisech amerických klasických autorů je Gulliho vášní – nalezené vzácné rukopisy pak publikuje právě v magazínu Strand. Francis S. Fitzgerald zemřel na infarkt ve svých 44 letech, do té doby stihl vydat čtyři romány a řadu povídek a novel. Pátý román Poslední magnát nestihl dokončit a byl vydán posmrtně.

Reklama

Výběr článků

Načítám