Hlavní obsah

Johnny se v boji o Oscary nejspíš utká s Leonardem

Právo, Jaroslav Špulák

Podle amerického filmového publicisty Tima Graye z magazínu Variety budou v letošním roce diváckým hitem dramata postavená na skutečných událostech. Tvrdí to s ohledem na filmové premiéry, které jsou naplánované na druhou polovinu roku.

Foto: Warner Bros.

Hlavní roli ve snímku Black Mass: Špinavá hra ztvárnil Johnny Depp. U nás bude snímek uveden 19. listopadu.

Článek

Gray jde ve svých úvahách dále. Domnívá se, že právě snímky, jejichž děj je postavený na proběhlých událostech, budou favority i v boji o prestižní Oscary v roce 2016. „Přestože jsme dosud na plátnech podobných filmů moc neviděli, před námi je jich hned několik,“ tvrdí.

Velké šance v boji o Oscary dává Gray snímku Black Mass: Špinavá hra, jehož režisérem je Scott Cooper a v němž se v hlavních rolích představí Johnny Depp a Joel Edgerton.

Depp ztvární bostonského gangstera Jamese „Whitea“ Bulgera, který se kromě akcí na svém území podílel na obchodu s narkotiky a spolupracoval s Irskou republikánskou armádou. Policii unikal celých šestnáct let a odsouzen byl před dvěma lety. V amerických kinech bude mít film premiéru na konci září, u nás 19. listopadu.

Za oceánem se již nyní nahlas hovoří i o dalším oscarovém kandidátovi. Je jím snímek The Revenant, který natočil Alejandro Gonzáleza Inárritu. Na velké šance snímku poukazuje zejména filmový publicista Matthew Belloni v magazínu The Hollywood Reporter.

Hlavní role cestovatele Hugha Glasse se v něm ujal Leonardo DiCaprio. V českých kinech bude mít premiéru 14. ledna příštího roku, v Americe 25. prosince roku letošního.

Pokud se věštby amerických filmových odborníků naplní a uvedené filmy budou nejžhavějšími oscarovými kandidáty, může se stát, že Depp a DiCaprio získají své první prestižní sošky za hlavní role.

Příběhy pedofilů, scenáristy i provazochodce

Redaktor magazínu Variety pasuje na oscarového favorita také snímek Spotlight režiséra Thomase McCarthyho s Rachel McAdamsovou, Markem Ruffalem a Michaelem Keatonem v hlavních rolích. Zabývá se odhalenými pedofilními praktikami v římskokatolickém kostele a i on vychází ze skutečné události. Premiéra je naplánovaná na 6. listopad.

Gray se zmiňuje i o snímku Trumbo režiséra Jaye Roacha, v němž Bryan Cranston ztvární legendárního a cenami ověnčeného scenáristu z poloviny 20. století Daltona Trumba, jenž musel čelit obvinění z přílišného levicového smýšlení a byl zařazen na hollywoodskou černou listinu. Premiéru bude mít v lednu příštího roku.

Jako další favority novinář uvádí snímky Truth režiséra Jamese Vanderbilta s Cate Blanchetovou a Robertem Redfordem v hlavních rolích, jenž bude mít premiéru v říjnu, či The Walk režiséra Roberta Zemeckise s Josephem Gordonem-Levittem v roli francouzského umělce a provazochodce Philippa Petita, který před více než čtyřiceti lety přešel bez povolení a zajištění na laně čtyřicet metrů mezi newyorskými dvojčaty. Snímek bude mít premiéru 1. října.

Silné spojení Spielberga a Hankse

V Americe se již dnes řadí mezi žhavé oscarové kandidáty snímek Most špiónů, který natočil Steven Spielberg a do hlavní role řadového právníka Jamese Donovana obsadil Toma Hankse.

Ten se ocitne uprostřed studené války, když ho CIA vyšle na téměř nesplnitelnou misi, na níž má vyjednat propuštění zajatého amerického pilota, jenž byl s výzvědným letadlem sestřelen nad Sovětským svazem. Americká premiéra filmu se odbude v říjnu, česká 3. prosince.

Do nominací by podle amerických novinářů měly promluvit i snímky V srdci moře režiséra Rona Howarda s Chrisem Hemsworthem v hlavní roli (česká premiéra se odbude na prahu prosince), Steve Jobs od Dannyho Boylea s Michaelem Fassbenderem v roli mága světa počítačů (v Americe ho uvedou v říjnu, u nás 12. listopadu), Snowden, americko-německý film Olivera Stonea s Josephem Gordonem Levittem v titulní roli muže, jenž prozradil médiím tajné informace zpravodajských služeb (za oceánem bude uveden 25. prosince), či film inspirovaný příběhem dánského malíře Einara Wegenera a jeho ženy nazvaný The Danish Girl s Eddiem Redmaynem a Amber Heardovou v hlavních rolích. Snímek režiséra Toma Hoopera vstoupí do českých kin na prahu února příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám