Hlavní obsah

Folkař Roman Horký s filmovým štábem způsobil rozruch na trati

Novinky, Miroslav Homola

Ani po loňské padesátce nepolevil v pracovním nasazení frontman kapely Kamelot, zpěvák a skladatel Roman Horký. V současné době připravuje už 23. dlouhohrající desku s pracovním názvem Babí léto, ke které v Brně a jeho okolí vzniká také stejnojmenný videoklip. Režisérem snímku je mezi českými muzikanty všech žánrů velmi dobře známý tvůrce klipů David Beránek, který byl právě za tuto práci už mnohokrát oceněn. Za kamerou je Jan Bartoň.

Roman Horký: Babí létoVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

„Je fakt, že se stávám nostalgičtějším, pomalejším a občas možná taky protivnějším, takže název Babí léto s nostalgií asi dost souvisí. Ovšem zpívání i tvorba písní mě pořád baví,“ uvedl klipu Roman. Jeho filmový příběh je o ženě – úspěšné podnikatelce, která se ve vzpomínkách vrací k romantice trampování a vůbec k životu, jehož chod neurčovaly pouze pracovní a společenské úspěchy. Možná proto, aby na tvorbě filmu ušetřil, vytvořila titulní postavu příběhu, který písnička doprovodí, Horkého manželka Lucie, které by postavu mohly i po dětech závidět mnohem mladší skutečné herecké hvězdičky. Kulisu strohého kancelářského prostředí vytvořily místnosti reálné stavební firmy Přemysla Veselého v Brně.

Další, již mnohem romantičtější záběry vznikají na venkovském nádraží v Rapoticích v podhůří Vysočiny, což je výchozí bod mnoha trampských výletů. Tam štáb způsobil dost velký rozruch a zatímco prázdninoví výletníci, kteří folkaře vesměs velmi dobře znají, byli z natáčení nadšeni, mnohem méně se už dění kolem kolejí líbilo výpravčí a některým strojvůdcům, byť si produkce štábu zjišťovala z bezpečnostních důvodů všechny průjezdy vlaků. První záběry si všichni prohlíželi ještě v nádražní čekárně. Režiséra Lucie překvapila hereckým nadáním, a když nešetřil pochvalou, začal  Roman, který v té chvíli působil jen jako pasivní divák, projevovat určité obavy. „To by ještě tak hrálo, aby se v mé ženě našel herecký talent. Sáhne po ní film, a kdo se pak bude doma starat o děti?“ obával se zpěvák, kterého pak museli pro větší klid nakonec z místnosti natáčení raději vykázat.

Foto: Miroslav Homola

V klipu si pochopitelně zahraje i Horkého kapela Kamelot

Videoklip půjde nejprve do ČT a na Óčko koncem srpna, desku pokřtí 18. září. Dosud nejúspěšnějším klipem Horkého (rovněž z tvůrčí dílny Davida Beránka) byl klip Zachraňte koně z roku 1997, který dostal i cenu jako Videoklip roku a byl nejhranějším klipem na country scéně s milióny zhlédnutí.

Foto: Miroslav Homola

Horký, který je autorem námětu, původně ve snímku vystupovat nechtěl vůbec a záběry mínil pouze doprovázet hubou. Nakonec se v něm však objeví také.

„Jestli se i na nové desce objeví takový hit, jako byly Koně, to se nedá nikdy předem odhadovat.  Jednou jsem jel ve vlaku, kde čundráci hráli Zachraňte koně. Opravil jsem je s tím, že tak jak to oni hrají, skladba není. Nepoznali mě a opáčili, že verzi mají přímo od Romana Horkého, tedy správnou. V tu chvíli jsem si uvědomil, že ta píseň už žije zcela svým vlastním životem, že jednoduše zlidověla a že na ni už vlastně nemám nárok. A pokud se něco podobného stane s Babím létem, tak jsem vyhrál,“ uzavřel Horký.

Reklama

Výběr článků

Načítám