Hlavní obsah

Letní shakespearovské slavnosti ve znamení komedií

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé v Praze a pouze na tři večery od 29. do 31. července přijíždí z Bratislavy na nádvoří Nejvyššího purkrabství Pražského hradu komedie Večer trojkráľový alebo Čo len chcete, o kterou pořádající agentura Letních shakespearovských slavností usilovala již předešlé dvě sezóny, ale z organizačních důvodů se jí to podařilo až letos.

Foto: Agentura JAY production

Daniel Žulčák jako hrabě Orsino v slovensko-české inscenaci Večer trojkráľový alebo Čo len chcete.

Článek

„Večer tříkrálový je jednou z nejúžasnějších her Williama Shakespeara. Každá postava je osamocená a hledá své štěstí. V tomto textu se asi nejvíc rýsuje rovnováha mezi komedií a tragédií,“ říká o hře její režisérka Enikő Eszényi, která inscenovala Shakespearův text jako dynamickou komedii, kde dominantní roli plní hudba.

Většina účinkujících obdivuhodně zvládá hru na hudební nástroje i zpěv. V hlavních rolích se představí přední slovenští herci, mimo jiné Judita Bárdos jako Viola (známá českým divákům svou hlavní rolí ve filmu Fairplay), Danica Jurčová v roli Márie, Roman Poláčik (Sebastian) či Daniel Žulčák v roli Orsina. Herecké mistrovství slovenských kolegů doplňují čeští herci Jan Konečný jako Šašek Feste a letos poprvé se v roli Malvolia objevuje Ladislav Špiner, držitel Ceny Thálie za rok 2010.

Hraje se ve slovenštině a češtině. Od 2. srpna se pak na Pražský hrad vrátí Špinarova inscenace komedie Zkrocení zlé ženy s Romanem Zachem a Tatianou Vilhelmovou v hlavních rolích.

Foto: Agentura SCHOK Viktor Kronbauer

Zleva Daniel Rous jako Leonato, Petr Čtvrtníček a Leoš Noha v roli popletených strážníků Puškvorce a Šťovíčka.

Na Letní scénu Hudební a taneční fakulty AMU na Malostranském náměstí se přestěhuje od 29. července až do 20. srpna divácký hit loňské sezóny Mnoho povyku pro nic v režii Jiřího Menzela.

Diváci se tak opět mohou těšit na dva pošetilé strážníky Šťovíčka a Puškvorce v podání Leoše Nohy a Petra Čtvrtníčka. V dalších rolích se představí Petra Horváthová, Václav Jílek, Lenka Zahradnická, Radúz Mácha, Jan Révai, Pavel Nový a další herci.

Foto: Agentura SCHOK Viktor Kronbauer

David Prachař hraje ve Snu noci svatojánské dvojroli Thesea a Oberona, Csongor Kassai neposedného služebného ducha Puka a Egea.

Letní shakespearovské slavnosti pokračují samozřejmě i mimo Prahu. Na brněnském Špilberku se do konce července hraje Zkrocení zlé ženy, poté je vystřídá ostravská inscenace komedie Jak se vám líbí režiséra Michala Langa.

V Ostravě se v rámci Shakespearovských slavností hraje Sen noci svatojánské režisérského dua SKUTR (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský) s Davidem Prachařem, Vandou Hybnerovou, Csongorem Kassaiem, Zuzanou Stavnou, Hanou Vagnerovou a dalšími herci, poté na Ostravský hrad po Bratislavě a Praze zavítá i slovensko-český Večer tříkrálový.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám