Hlavní obsah

Sci-fi Metropolis si v Plzni vychutnejte s původní hudbou i s Mercurym

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci plzeňského festivalu Živá ulice bude v centru města v historické kulise bývalého opevnění promítat silent kino. V něm si můžete nasadit sluchátka a přepínat mezi původní hudbou kultovní sci-fi Metropolis a tou od Freddieho Mercuryho. Vstup je zdarma.

Článek

Promítání Metropolisu začíná 10. srpna od 21 hodin, ale to není vše. Další den doplní němé filmy živé kapely.

Německý sci-fi film Metropolis Fritze Langa patří dnes k nejobdivovanějším němým snímkům. Po internetu léta koluje sestříhaná verze, ale teprve v roce 2008 byla v Argentině nalezena ta původní. Zřejmě se tam dostala někdy v roce 1928 a pak skončila v soukromé sbírce jednoho filmového kritika. V Německu byla po premiéře z komerčních důvodů důkladně prostříhána a do oběhu se dostala o čtvrtinu kratší verze – film byl totiž tehdy z finančního pohledu propadák.

Jde o příběh z futuristického velkoměsta, které ovládá mocný průmyslník. V horních patrech si užívá smetánka, zatímco dole otročí dělnická třída. Konflikt vzniká, když se průmyslníkův syn Freder (Gustav Fröhlich) zamiluje do dělnice Marie (Brigitte Helm). Vynálezce Rotwang sestrojí robota, který vypadá jako Marie a ponouká dělníky ke vzpouře. Ti pak opustí stroje a způsobí záplavu města Metropolis. Závěr je překvapivý – Freder a Maria zachrání město a dokonce usmíří dělníky s kapitalistou.

Osud režiséra Fritze Langa byl neméně zajímavý. Jeho manželka, scenáristka Thea von Harbou sympatizovala s Hitlerem a stala se úspěšnou filmařkou Třetí říše, zatímco on sám emigroval.

K filmu existují dvě hudby, původní od Gottfrieda Huppertze z roku 1927 a druhá z osmdesátých let, kterou nahráli Giorgio Moroder a Freddie Mercury.

„Díky dvoukanálovým sluchátkům můžou diváci při sledování filmu přepínat mezi jednotlivými stopami. Sluchátka budou k zapůjčení zdarma na místě, jejich počet je však omezen, doporučujeme proto přijít včas,“ sdělila Táňa Švehlová, koordinátorka doprovodného programu Živé ulice.

Kino v Proluce pokračuje další den groteskami s živou hudbou. Diváci se mohou těšit na grotesku O patro výš, kde se Harold Lloyd snaží zdolat výškovou budovu, s hudebním doprovodem mladé indie kapely Ghost of You, dále na nejlepší film Bustera Keatona Frigo na mašině, ke kterému zahrají alternativně rockové Květy a nakonec na film Charlieho Chaplina Moderní doba s hudebním doprovodem slavné skupiny DVA. Kino v Proluce v pátek 14. srpna pak zakončí promítání pásma animovaných filmů, které festival Živá ulice připravil dohromady s plzeňským sdružením Animanie.

Na festival se chystají také Miro Žbirka, Ivan Hlas, Čankišou, Lenka Dusilová, Katarzia či Kieslowski. Více informací najdete na www.zivaulice.eu.

Reklama

Výběr článků

Načítám