Hlavní obsah

Festival Okoř popatnácté

Právo, AL

Již 22. srpna se v podhradí historického místa nedaleko Prahy uskuteční 15. ročník Open Air Festivalu Okoř. Od 14 hodin vystoupí především umělci, kteří na něm už několikrát v minulosti hráli.

Foto: Universal Music

Skupina Chinaski je častým hostem festivalu Okoř.

Článek

Jedná se o Mig 21, Chinaski, Vypsanou fixu, zpěváky Mira Žbirku, Anetu Langerovou, Tomáše Kluse, Michala Hrůzu, Lenku Filipovou s Lenny a poprvé se představí kapela Space Junkie.

První ročník se uskutečnil v roce 2000 pod názvem Rock & Folk Open Air Festival Okoř. V roce 2010 se festival nekonal. „Na Okoři jsme poprvé hráli písničku 1970. Ještě jsme ji neměli zažitou, byla úplně nová, ale lidi ji vzali. Premiéra dopadla dobře,“ vzpomíná na své první vystoupení na festivalu v roce 2002 Michal Malátný z kapely Chinaski, která na akci hrála, stejně jako Mig 21, nejčastěji.

„Letos to bude poosmé. Je to výjimečné místo s neopakovatelnou atmosférou. Je radost tam hrát,“ říká Malátný.

Pro některé kapely byly počátky festivalu zároveň počátky jejich kariéry. Tomáš Polák z Mig 21 na první vystoupení na Okoři v roce 2001 vzpomíná takto: „Tou dobou jsme měli hotové první album, takže zcela určitě zazněly všechny písně z něho. Jiné jsme koneckonců neuměli zahrát.“

„Patnácté narozeniny, to už je taková malá plnoletost. Festivalu přeju jenom to nejlepší – nejlepší počasí, nejlepší program, nejlepší návštěvníky,“ říká ještě zpěvák Miro Žbirka.

Reklama

Výběr článků

Načítám