Hlavní obsah

Pražský hrad přivítá hned dva klenoty americké kultury, zahrají Gary Clark jr. a Dr. John

– Praha

Dvě mimořádné hudební osobnosti světového renomé se v létě představí v rámci série koncertů, které pořádá Správa Pražského hradu. V červenci se představí mladý charismatický kytarista, skladatel a zpěvák Gary Clark jr., v srpnu potom legendární zpěvák, skladatel, kytarista a pianista Dr. John.

Foto: Frank Maddocks

Gary Clark jr

Článek

Jednatřicetiletý americký talent Gary Clark jr. se představí české veřejnosti v pondělí 20. července ve Španělském sále od 20 hodin. Jeho jedinečný styl se vyznačuje obrovskou šíří záběru, s lehkostí se pohybuje od blues, soulu a jazzu přes r’n’b až po hip-hop, psychedelii, rock i punk. Jeho debutové album Blak and Blu mu jako prvnímu umělci vůbec vyneslo nominace na Grammy hned ve dvou kategoriích, a to v rocku a r’n’b, přičemž v té druhé nakonec cenu získal.

Jeho umění zaujalo řadu hvězdných hudebníků, spolupracují s ním například Eric Clapton, Rolling Stones, Paul McCartney, Jay-Z, Jimmy Page, Alicia Keys, Sheryl Crow či Jeff Beck. Vedle Claptona zářil na tradičním kytarovém festivalu Crossroads. Spolu s Mickem Jaggerem, Jeffem Beckem nebo B. B. Kingem se také zúčastnil slavného koncertu pro prezidenta Baracka Obamu v Bílém domě. Do povědomí se také zapsal dvěma akustickými bluesovými skladbami na soundtracku k filmu 12 let v řetězech. Kritiky o Clarkovi hovoří jako o „vyvoleném“, „dalším Jimim Hendrixovi“ či „spasiteli blues“.

Foto: Bruce Weber

Dr. John

Ve čtvrtek 6. srpna ve 20 hodin pak na venkovní terase Jízdárny s výhledem na katedrálu sv. Víta zazpívá a zahraje šestinásobný držitel Grammy Dr. John. Legenda, která je stejně jako trumpetista Luis Armstrong považována za ikonu neworleanské hudby, přiveze na Pražský hrad program, který je věnovaný právě Armstrongovi, resp. loňskému albu Ske-Dat-De-Dat: The spirit of Satch. Na něm se Dr. John Armstrongovou hudbou inspiruje a osobitým způsobem se s ní vyrovnává.

Jeho jedinečný herní styl odrážející vlivy rhythm & blues, funku, psychedelického rocku, voodoo mystiky či kreolských kořenů zní už od 60. let minulého století na albech mnoha legend, např. Van Morrisona nebo Arethy Franklinové, k vrcholům jeho kariéry ale patří jeho úspěšná sólová dráha, která mu kromě šesti ocenění Grammy vynesla i členství v rock’n’rollové síni slávy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám