Hlavní obsah

Karlovarský festival připomíná Karla Zemana

Novinky, Lucie Sieglová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K poctě Karla Zemana, muže, jenž pracovával jako reklamní designér a následně díky bezbřehé fantazii dobyl celý svět – budou mít návštěvníci festivalu možnost zhlédnout světovou premiéru digitálně restaurované kopie legendárního filmu Vynález zkázy. Promítán bude v pátek ve 20 hodin ve Velkém sále hotelu Thermal.

Foto: KVIFF

Karel Zeman

Článek

Na režiséra vzpomíná též interaktivní výstava konaná v Becherově vile, a to po dobu festivalu denně do 19 hodin, od 12. července pak od úterý do neděle mezi desátou a sedmnáctou hodinou.

Výstava potrvá do 30. srpna 2015 a návštěvníci mohou zhlédnout například kostýmní originály z filmů Cesta do pravěku, Baron Prášil či Vynález zkázy. Některé jsou přitom veřejnosti představeny vůbec poprvé.

K vidění bude rovněž dokument Filmový dobrodruh Karel Zeman režiséra Tomáše Hodana, jenž se snaží přiblížit jeho dílo, unikátní techniky či vliv, jaký měl Zeman na světovou kinematografii.

Foto: KVIFF

Karel Zeman

„V archivu České televize jsme našli exkluzivní a zajímavé materiály, které ukazovaly tvůrčí proces Karla Zemana, to, jak se to dílo vytvářelo, kousek po kousku animačně. Zpočátku to byla hromada filmového materiálu, fotografií. Duši tomu dali producent Ondřej Beránek a režisér Tomáš Hodan. Byla pro nás velká výzva vyzdvihnout osobnost, která tehdy v těch 50. a 60. letech oslnila celý svět,“ uvedl dramaturg Martin Polák.

Foto: KVIFF

Karel Zeman

Autoři rovněž oslovili pamětníky či tvůrce, kteří se k inspiraci Zemanem hlásí. V dokumentu promluví například Terry Gilliam či Tim Burton.

Filmový dobrodruh Karel Zeman je promítán na karlovarském festivalu v sekci Návraty k pramenům. Na středeční termín je již vyprodáno, možnost bude ještě v pátek 10. 7. v Kongresovém sále v hotelu Thermal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám