Hlavní obsah

Národní divadlo nabídne devět oper a koncertní řadu

Právo, rh

Devět premiér nabídne divákům operní soubor pražského Národního divadla (ND) v sezóně 2015/16. Státní opera Praha otevře v říjnu rozvrh čtyř premiér návratem Belliniho Normy s Marií Fajtovou v titulní roli. Národní divadlo s Normou vyjede příští rok na zájezd do Japonska, kde se v titulní roli představí i Edita Gruberová.

Foto: ND Hana Smejkalová

K nejúspěšnějším inscenacím loňské sezóny patřilo uvedení Šostakovičových oper Antiformalistický jarmark a Orango na Nové scéně ND.

Článek

Druhou premiérou bude Pucciniho Madame Butterfly v novém nastudování Jiřího Heřmana, který na této scéně režíruje poprvé, a hudebního ředitele Martina Leginuse. I další dvě premiéry tvoří klasika – Gounodova opera Romeo a Julie a Straussova Elektra. První z nich nastuduje režisérka Sláva Daubnerová, pro Elektru získalo ND renomovaného britského režiséra Keithe Warnera a německého dirigenta Rolanda Boëra.

Na scéně Národního divadla se objeví tři nové inscenace – Julietta (Snář) Bohuslava Martinů slovenské režisérky Zuzany Gilhuusové, v níž titulní roli vytvoří Marie Kobielská a Alžběta Poláčková. Dále Giordanova opera Andrea Chénier s Rafaelem Alvarezem a Hectorem Sandovalem v titulní roli. Stravinského Slavíka a Čajkovského Jolantu nastuduje v ND v jednom večeru režisér Dominik Beneš a Jan Latham Koenig.

Ve Stavovském divadle tradiční mozartovský titul vystřídá Rossiniho Popelka. V nastudování maďarské režisérky Enikö Eszenyi a dirigenta Jana Kučery bude určena především dětem.

Na Nové scéně uvede ředitel Opery ND Petr Kofroň oratorium Lost Objects autorů Davida Langa, Michaela Gordona a Julie Wolfeové z newyorského uskupení Bang on a Can. V nadcházející sezóně bude výrazně rozšířena i koncertní řada. Kromě adventních a tradičních koncertů k Mozartovým narozeninám to bude i Koncert k zahájení sezóny, na němž zazní netradiční a neznámá díla z archívu ND, anebo Koncert k 50. výročí založení Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech pod taktovkou Libora Peška.

Z další nabídky se lze těšit na písňový večer sólistů ND, Hommage a Jan Dismas Zelenka či Janáčkova Amara se Sukovým Epilogem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám