Hlavní obsah

Moravský Krumlov koupí zámek za 15 miliónů

Zastupitelé Moravského Krumlova na Znojemsku v úterý rozhodli o tom, že město koupí zámek od společnosti Incheba za 15 miliónů korun. O dalších podmínkách bude jednat starosta Tomáš Třetina. Pro hlasovalo 17 zastupitelů z 20 přítomných. Slovenská veletržní společnost zámek v minulosti koupila za 14 miliónů korun jako slibnou investici. Když se však Praha jako majitel hlavní atrakce Slovanské epopeje rozhodla, že ji ze zámku odveze, ztratila o něj Incheba zájem.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Moravský Krumlov

Článek

"Jsem rád, že to tak dopadlo. Město má být hlavním tahounem oprav zámku. Je však potřeba si uvědomit, že je to na několik desítek let a nebude to hned. Město bude mít snazší přístup k dotačním penězům," řekl Třetina. Nejdříve má projít opravou jižní křídlo, terasa, věž a tunel.

Podle Třetiny šlo dnes o zásadní rozhodnutí, které určilo na další léta osud zámku a města. I proto se sešli zastupitelé přímo na zámku. Město chtělo vypsat i referendum, kvůli chybějícím dokumentům to však nestihlo. Zastupitelé se tedy snažili diskutovat s předstihem s voliči.

Starosta uvažoval tak, že by se zámek mohl používat nejen k pořádání výstav či společenských akcí, ale i ke vzdělávání, a park by se mohl využít pro zábavu.

Incheba při koupi plánovala, že zámek opraví a zřídí v jeho části hotel. Do údržby za dobu vlastnictví investovala kolem 15 miliónů korun. Její snahy však přišly vniveč, když Praha odvezla všech 23 pláten Slovanské epopeje od Alfonse Muchy. Původně se hovořilo o prodejní ceně zámku 11 miliónů, která nakonec stoupla na 15 miliónů korun. I to byla podle Třetiny dobrá cena.

Krumlovští věří, že kdyby se podařilo zámek postupně opravit, epopej se z Prahy vrátí tam, kde ji lidem ukazovali půl století. "Jednali jsme s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO). Zřejmé je to, že v roce 2017 se epopej podívá do Japonska a pak se bude jednat o jejím dalším osudu," uvedl Třetina.

Nyní lze na zámku navštívit nové výstavy a také stálou expozici poskládanou ze sbírek Jana a Medy Mládkových. Jsou v ní díla českých a dalších středoevropských umělců z druhé poloviny 20. století.

Dosud má radnice zámek od vlastníka pronajatý, letos se rekonstruovalo pět komnat za osm miliónů. Radnice chtěla získat na opravy také peníze z norských fondů, na které však nedosáhla kvůli tomu, že není majitelem.

Reklama

Výběr článků

Načítám