Hlavní obsah

Slávek Horák přivezl do Varů optimistický film o umírání

Novinky, Lucie Sieglová

Režisér Slávek Horák přivezl na filmový festival do Karlových Varů svůj celovečerní debut Domácí péče o obětavé pečovatelce, které ze dne na den nemoc změní život. Je rovněž autorem scénáře, jenž loni ocenila i Filmová nadace.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Režisér Slávek Horák představil svůj film Domácí péče. Na snímku s ním zleva Sára Venclovská, Zuzana Kronerová, Bolek Polívka a Alena Mihulová

Článek

Do té doby reklamní režisér se svým debutem přichází ve čtyřiceti letech, čekal na správné téma.

„Je to samozřejmě hrozně lákavé, ale nechtěl jsem točit jen proto, abych si natočil film. Neodkládal jsem to úmyslně, ale nechtěl jsem točit, dokud nebudu mít aspoň trošku naději, že by to mohlo být dobré,“ sdělil Horák, jenž ve svém scénáři, loni oceněném Filmovou nadací, využil charakterových vlastností svých rodičů.

„Moje máma je ten charakter, který se rozdá pro druhé a kvůli tomu ošidí sama sebe natolik, že by ji to mohlo přivést do hrobu. Jí se ale naštěstí nedějí ty hrozné věci, co Aleně ve filmu. To téma sebeobětování jsem poznal, že je obecné pro české i slovenské ženy, a pro středoevropský region vůbec. Takové ty obětavé matky. A to mě zajímalo.“

Hlavní roli nakonec svěřil Aleně Mihulové, která se o ni ovšem musela hlasitě hlásit. Horák původně počítal se starší ženou, navíc mu vadila spojitost s hereččinou jinou velkou rolí. „Mně až vadila souvislost se Sestřičkama. Nechtěl jsem vypadat, že se svezu po krásném, ale dlouho neosvěženém filmu Karla Kachyni,“ vysvětlil.

„Navíc když jsem viděl, jak mladistvě vypadá, byl to pro mě dlouho neskousnutelný oříšek. Ale v momentě, kdy si spolu s Bolkem sedli a zazpívali mi, tak už to šlo,“ dodal.

„Já jsem věděla, že je to role pro mě, a snažila jsem se ho přesvědčit, aby to viděl i on,“ doplnila jej Mihulová. Snímek, ač se věnuje smrtelně vážným věcem, nepůsobí ponuře, ba naopak. Je v něm plno vtipných momentů. Taková komedie o umírání, chtělo by se až říct. „V mých očích ten film optimistický je,“ říká Horák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám