Hlavní obsah

Barek točí k šedesátinám album s hvězdnými hosty

Novinky,

Kytarista Stanislav Barek, který po celou svou kariéru překračuje žánry, oslaví v sobotu 60. K jubileu připravuje druhé sólové CD, na kterém se objeví hvězní hosté v čele s Tommym Emmanuelem.

Foto: KAFR

Stanislav Barek

Článek

Hrát na něm ale budou i další kytaroví velikáni, Barek přizval Laurence Jubera, Peppina D´Agostina i Dylana Fowlera. Kromě vlastních sladeb a oblíbených ragtimů se na CD objeví i úprava Smetanovy Jiřinkové polky, lidové písně Ej, padá, padá rosička

Barek, který pořádá příznačně nazvaný festival Kytara mezi žánry, se nenechával nikdy svazovat škatulkami. V osmdesátých letech hrát rock s repetitivními figurami ovlivněný King Crimson ve skupinách Tvůj problém a Milé tváře s temnými texty. Utvořil klasické kytarové duo s Nikolajem Krestovským, které pak vystřídalo spojení s populárním hráčem na akustickou kytaru Adibem Ghalim.

S violoncellistou Jaroslavem Olinem Nejezchlebou a hráčem na citeru Michalem Müllerem Stanislav Barek v roce 2003 založil skupinu Njorek, která interpretuje lidovou hudbu ve vlastní úpravě. O rok později se sblížil s žánrem flamenca a perskou hudbou a s perským kytaristou Shahabem Tolouie vytvořil duo Persepolis. Vážnou hudbu interpretuje s houslitou České filharmonie Viktorem Mazáčkem. V posledních čtyřech letech ale vystupuje především sólově.

Reklama

Výběr článků

Načítám