Hlavní obsah

Verdiho Aida pod hvězdami

Právo, rh

Putovní festival Klasika pod hvězdami vstoupí letos již do šestého ročníku. Během léta nabídne divákům inscenaci Verdiho opery Aida.

Foto: Dana Fojtíková

Během léta nabídla Klasika pod hvězdami inscenaci Verdiho Nabucca.

Článek

Operní šňůra letos započne 14. srpna na zámku Sychrov, 21. srpna se Aida bude hrát v ostravské Dolní oblasti Vítkovice, 27. srpna na pražské Letné a finále se odehraje 4. a 5. září na zámku Lednice. Začátky představení jsou plánovány na 20.00, předpokládaný konec je ve 23.00. Vstupenky lze zakoupit v obvyklých předprodejích za 99, 490, 850 a 1 050 Kč. I letos jsou v prodeji VIP vstupenky v ceně 1 950 Kč.

„Návštěvníci se letos mohou těšit na více než sto účinkujících, špičkové pěvce, živý orchestr, exotické kostýmy, ale také třeba na akrobaty z Afriky,“ přibližuje letošní provedení Aidy Pavla Filipová z pořadatelské agentury ArtTriton. Aidu nastudoval režisér Tomáš Pilař. Členy Severočeské filharmonie Teplice a členy orchestru opery Národního divadla v Brně budou dirigovat Norbert Baxa a Jiří Štrunc. Jako Aida vystoupí sopranistka Luisa Albrechtová, Radama zazpívá tenorista Nikolaj Višnjakov.

Letošní ročník má pro diváky přichystanou jednu novinku: poprvé se představení odehrají pod zastřešeným hledištěm. „Protože pohodlí návštěvníků je vedle kvalitního uměleckého ztvárnění na prvním místě a také proto, že nám počasí v minulých letech několikrát nepřálo, rozhodli jsme se pro letošní ročník uspořádat jednotlivá představení pod zastřešeným hledištěm. Hlediště má podobu stanu se sedadly a zastřešením bez bočních výkrytů. Diváci si budou moci vychutnat umělecký zážitek v suchu a pohodlí po celou dobu představení, přitom stále budou v kontaktu s venkovním prostředím,“ vysvětluje Filipová, podle níž je festival ojedinělý i v tom, že vzhledem ke svému venkovnímu charakteru toleruje jakékoliv oblečení.

Klasika pod hvězdami každoročně přiláká na operní představení i diváky, kteří nejsou tradičními příznivci opery. Klasické zpracování opery v italském originále se odehrává na venkovních scénách v zámeckých zahradách a dalších otevřených prostranstvích, která tvoří inscenaci originální kulisu. Během předchozích ročníků mělo více než padesát tisíc diváků možnost zhlédnout opery Rusalka, Nabucco, Carmen a La traviata.

Reklama

Výběr článků

Načítám