Hlavní obsah

Dobrodruh a statečný člověk Storm

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jde opravdu o život. Morten Storm napsal s Paulem Cruickshakem a Timem Listerem knihu Agent Storm. Můj život v al-Káidě a CIA. Před pár dny ji v překladu Ladislava Šenkyříka vydalo nakladatelství Vyšehrad (432 stran, 378 Kč).

Foto: nakladatelství Vyšehrad

Obal knižní novinky

Článek

Množství dokladů a dokumentů, včetně e-mailové a SMS komunikace, dosvědčuje, že bývalý boxer a člen motorkářského gangu Bandidos se v roce 1996 stal radikálním islamistou a po deseti letech uprostřed špiček al-Kaidá v Jemenu a islamistů v Británii se rozhodl spolupracovat nejen s dánskou tajnou službou PET, ale i britskými službami MI5, MI6 a se CIA na boji s nimi.

Tušený podraz ze strany Američanů v souvislosti se smrtí klerika Anwara al-Awlaqího ho přiměl vystoupit z anonymity a pokusit se zveřejněním mnoha podrobností získat opět osobní svobodu a možnost začít žít bez druhé identity. Zvláště po atentátu na redakci Charlie Hebdo, kdy se útočníci přihlásili k pomstě za Awlaqího smrt, přemýšlel víc o svých činech a odpovědnosti za ně.

V otázce bývalé víry v islám má však jasno. „Islám mi zapovídal spolupráci s bezvěrci. Neudělal jsem ale nic špatného. Nechci, aby měli pocit, že mě porazili. Británie dělá kroky k tomu, aby moje děti žily pod ochranou,“ řekl v Praze při uvedení své knihy.

Je to příběh pro pochopení radikálního islamismu, v Stormově podání však islámu jako takového. Jeho svědectví a úvahy mimo jiné vysvětlují kruté uplatňování islámského práva šaríja.

„Zjistil jsem, že islám není náboženství boha, ale spíše volání po smrti. Navíc má jako určitý druh totalitního systému za cíl převzít vládu nad světem. Zejména radikální politický islám se blíží fašismu,“ svěřoval se s názory.

Rozhodl se popsat vymývání mozků ve jménu Alláha. Tzv. islámský software začne působit v tom smyslu, že víra převáží vše a vy ztrácíte svobodu. Software vám vštípí vazbu na rodinu, zároveň ale zablokuje schopnost uvažovat. Poznal lidi, kteří se v patnácti letech rozhodli spáchat sebevražedný útok. Protože chtějí sloužit Alláhovi, byli připraveni zabít člověka.

Kniha je svědectvím o dobrodružném životě, zároveň mementem nad dnešním světem, v němž si myšlenkově svobodní lidé musejí bránit svou podobu života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám