Hlavní obsah

Praha uslyší 200 let zapomenuté Mozartovo dílo

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival Pražské klarinetové dny si připravil na 3. července malou lahůdku. Uvede 200 let zapomenutá díla Mozarta a Salieriho v podání Clarimonia Ensemble z německého Bamberku a Irvina Venyše. Navíc je hudebníci zahrajou na repliky historických nástrojů a na místě, kde vznikly.

Foto: Právo

Wolfgang Amadeus Mozart vyobrazený na olejové malbě od Barbary Kraftové z roku 1819.

Článek

Jochen Seggelke a Bernhard Kösling z Clarimonia Ensemble nalezli tyto skladby v Českém muzeu hudby v archívu rodiny Clam-Gallasů.

„Po několika měsících práce s nalezenými materiály se tak dočkáme obnovené premiéry skladeb Mozarta a Salieriho, na repliky původních nástrojů a přímo v Clam-Gallasově paláci, tedy místě, kde práce vznikly a pravděpodobně byly i interpretovány. Clam-Gallasův palác byl zároveň jedním z míst, kde se scházeli Svobodní zednáři, k nimž oba skladatelé ve své době patřili,” vysvětlila Silvie Marková.

„Pražské klarinetové dny, které od 1. do 4. července zpestří koncertní nabídku Prahy, jsou mimořádným setkáním světových interpretů i začínajících umělců. Představí téměř čtyřicet hudebníků z různých koutů světa v dílech českých i světových skladatelů. Součástí festivalu jsou i mistrovské kurzy hry na klarinet a přednášky. Více informací je na www.clarinetart.cz,” dodala.

Pokračování v Žirovnici

Mezi hosty letošního ročníku Pražských klarinetových dnů jsou špičkový sólový klarinetista a pedagog Philippe Cuper či Jan Jakub Bokun, klarinetista a dirigent z polské Wroclavi, který v květnu v Praze dirigoval finálové koncerty oboru klarinet na Mezinárodní hudební soutěži Pražského jara.

„Na Pražské klarinetové dny pak bezprostředně navazuje 18. Mezinárodní klarinetový festival v Žirovnici, kde budou v romantickém prostředí žirovnického zámku a kaple sv. Máří Magdalény pokračovat jak mistrovské kurzy, tak koncerty,” doplnila Marková.

Prodej vstupenek probíhá vždy v místě konání koncertů, hodinu před začátkem koncertu za jednotnou cenu 100 kč. Pedagogové a studenti hudebních škol vstupné zdarma. Z důvodů omezené kapacity doporučujeme místa rezervovat na clarinetprojet@gmail.com.

Reklama

Výběr článků

Načítám