Hlavní obsah

Neznámé koncentrační tábory v Čechách popsal krušnohorský badatel

Novinky, Stanislav Dvořák

Vladimír Bružeňák odhaluje ve své knize Ve stínu krušných hor málo známé informace o koncentračních táborech na západě Čech, především okolo obcí Karlovy Vary, Kraslice, Nová Role, Ostrov a Korunní.

Foto: Svět křídel

Ve stínu Krušných hor

Článek

Publikace Ve stínu Krušných hor vychází z velkého množství pramenů a velmi podrobně popisuje historii českých poboček koncentračního tábora Flossenbürg. Dosud málo známé příběhy vězňů, dozorců a velitelů doprovází perfektní obrazová dokumentace - téměř 300 fotografií.

Autor přidává epizody svědčící o brutalitě a zákeřnosti fanatiků, ale také o obyčejné lidské slušnosti, která se běžně projevovala u Čechů i Němců. Některé dozorkyně lidem nosily poštu, informace a fotografie, běžně se s nimi bavily jako rovný s rovným. Kniha dokonce zmiňuje případy, kdy se dozorkyně zamilovaly do válečného zajatce nebo nuceně nasazeného.

Lidé různé národnosti spolu pod Krušnými horami dokázali žít normálně, často i ve smíšených rodinách, dokud nezodpovědní a nenávistní politici nezačali rozdmýchávat zášť vůči „těm druhým“, kteří hovoří jiným jazykem. A to se děje dodnes, jak jsme mohli všichni přesvědčit např. při volbě prezidenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám