Hlavní obsah

Tomáš Vorel: Můj nový film bude o instalatérovi z Tuchlovic

Po filmech Gympl a Vejška se režisér Tomáš Vorel vydal znovu z města ven. Titulní postavou jeho nového filmu je instalatér z obce Tuchlovice. Ve své první hlavní roli se představí Jakub Kohák, jeho matku hraje Eva Holubová.

Foto: Falcon

Tomáš Vorel při natáčení

Článek

Proč jste zvolil právě tuto profesi, máte s instalatéry nějaké zvláštní osobní zkušenosti, které vás k napsání filmu inspirovaly?

Před časem se mi ve studiu porouchalo umyvadlo. Známá mi doporučila jednoho instalatéra z Tuchlovic. Že prý je šikovný, se vším si poradí, ale nemá auto, že si ho musím sám dopravit. Tak jsem ho přivezl z Tuchlovic do Braníka.

Umyvadlo mi opravil, přitom nadával a vyprávěl podivné historky. Nalil jsem ho vodkou a on vyprávěl víc a víc a nakonec jsme se skamarádili. Pak mi ukázal svůj domek v Tuchlovicích a dílnu, kde má nářadí a všemožné náhradní díly. A v té dílně mě napadlo natočit film o instalatérovi.

Točíte ve skutečném domě skutečného instalatéra z Tuchlovic - jak jste ho při natáčení poznali, kam jste se s ním ještě vydali?

Ano točíme v jeho dílně, na jeho zahradě, v jeho domku. Točíme v Tuchlovicích, ale také v okolních vesnicích a městečkách, kam náš filmový instalatér jezdí na kole opravovat porouchaná umyvadla, odpady a záchody.

Jde i v ostatních případech o skutečné postavy ve smyslu jeden předobraz - jedna postava, nebo je to shluk několika lidí?

Předobraz je ten z Tuchlovic. Ale je doplněn dalšími příběhy a hláškami jiných instalatérů, které jsem za svůj život poznal.

Foto: Falcon

Jakub Kohák ve filmu Instalatér.

Jakub Kohák hraje poprvé hlavní roli. Co vás k němu přivedlo: vizáž, některé konkrétní výkony v předchozích filmech, casting?

Koháka jsem viděl jen jednou v nějaké reklamě s Polívkou. A hned mě jeho tvář zaujala. Smutné oči, bezbranný pohled, vzezření podivína. Tak jsem mu dal malou roli profesora ve filmu Vejška. Svým civilním projevem mě utvrdil, že by mohl zahrát hlavní roli instalatéra Luboše Cafourka. Když jsme scénář psali, mysleli jsme na něho. A když si Kohák přečetl první verzi scénáře, tak řekl: Čoveče, to jsem celej já...

Eva Holoubová je vaší dvorní herečkou - psal jste roli matky přímo pro ni, nebo jste uvažoval i o někom jiném a pro ni o jiné roli?

Při psaní scénáře jsem myslel na Evu Holubovou, ale až jí bude pětašedesát. Takže při prvním obsazování role matky jsme nejdříve zvažovali Ninu Divíškovou, Ivu Janžurovou, Květu Fialovou... Ale nakonec nás naše maskérka přesvědčila, že dokáže z mladistvé tváře Holubové vykouzlit starou dámu Cafourkovou.

Foto: Falcon

Jednu z hlavních rolí vytvoří Eva Holubová.

Jaké máte vy sám zkušenosti se vztahem matka - syn, ať už jde o vás, nebo o vašeho syna a jeho matku?

Přiznám se, je tam hodně situací a vět ze vztahu s mojí matkou. Ale nechci to tady rozebírat, protože moje máma si to přečte a bude z toho mít deprese.

Natočil jste hořké komedie i grotesky. Co to bude tentokrát?

Je to křehká komedie. Smích se lehce zlomí do pláče a smutku. Cítím velký patos v postavě našeho instalatéra. Poctivý, šikovný řemeslník, který si nedokáže říci ani o peníze, ani o lásku. Všem všechno opraví, ale svůj život spravovat nedokáže.

Jaké bude další obsazení. Můžete přiblížit některé postavy a jejich představitele?

Instalatér Luboš má dva kamarády. Ironického automechanika Pepu hraje Petr Čtvrtníček a xenofobního klempíře Radka, kterého hraje Jan Budař. Další velkou roli tu hraje rodina Sýkorových v podání Petry Špalkové a Filipa Blažka. Paní Sýkorová zve Luboše na opravu boileru, ale doufá, že opraví i její rozpadající se manželství.

Hraje ve vašem filmu opět nějakou roli příroda?

Náš instalatér nemá auto a za zákazníky jezdí na kole, nebo autobusem. A my to točíme ve všech ročních obdobích. Takže diváci si budou moci vychutnat českou krajinu ve všech jejích proměnách.

Jakou větou byste diváky na film pozval?

Je to ňam ňam...

Reklama

Výběr článků

Načítám