Hlavní obsah

Filmovka v Hradišti: Orson Welles, Hitchcock i Hrušínský

Novinky, Stanislav Dvořák

Letní filmová škola Uherské Hradiště proběhne 24. července až 1. srpna. Nabídne také retrospektivu Alfreda Hitchcocka a Orsona Wellese představí u příležitosti jeho 100. narozenin.

Článek

„Budou to nejen filmy, které Welles režíroval, ale i filmy, ve kterých hrál, protože on si na svou řežijní kariéru vydělával hraním,“ řekla programová ředitelka Iva Hejlíčková. Upozornila také na kompletní kolekci němých filmů Alfreda Hitchcocka, kterých je devět a byly velmi pečlivě restaurovány.

Sekce Filmová čítanka: Polizia, giustizia, mafia! zaměřená na italský film 60. a 70. let chce ukázat, že „nejdrsnější filmy o mafii“ nevznikly v Hollywoodu.

Ani letos nebudou chybět Půlnoční delikatesy plné podivností a úchylností. Dramaturg Jan Jílek upozornil na ninja filmy nebo na film Cyborg s Jeanem Claudem van Dammem, který má připomenout studio Cannon Films. To bylo podle něj v 80. letech na špičce v oboru béčkových filmů.

Berlínská škola

Náročnější bude zasvěcení do děl Berlínské školy. Zabývají se hledáním indentity Německa či vztahovými problémy. Typická je pro ně „vyprázdněná narace“, na první pohled totiž vypadají, že se toho v nich málo děje. Blok Letní kino přinese klasiky s Rudolfem Hrušínským jako Spalovač mrtvol, Po stopách krve, Dým bramborové natě či Naděje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Téma mého života je vesmír, symbol jak nejistoty, tak usilování, snahy někam jít a zkusit něco neověřeného.

Hosty festivalu budou letos íránský filmař Mohsen Makhmalbaf, Fin Mika Kaurismäki, Brit Peter Strickland i česká dokumentaristka Helena Třeštíková.

„Hudební program bude nově na Kolejním nádvoří. Jsou to rekonstruované prostory, takže věřím, že se tam návštěvníkům bude líbit,“ dodala ředitelka LFŠ Radana Korená. Vždy od půl osmé budou začínat dvojkoncerty. Jde o umělce různých žánrů – PSH, Tara Fuki, Michal Hrůza, Kale, Kieslowski.

Reklama

Výběr článků

Načítám