Hlavní obsah

Rozhlas spustí experimentální digitální vysílání 6. srpna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český rozhlas spustí plnohodnotné experimentální digitální vysílání pro Prahu a okolí 6. srpna. Generální ředitel Peter Duhan to uvedl na zasedání Valného shromáždění Evropské vysílací unie (EBU) v Praze. Digitalizace má umožnit širší programovou nabídku, kvalitní přenos vysílání a nové multimediální služby.

Foto: Petr Horník, Právo

Peter Duhan, generální ředitel Českého rozhlasu

Článek

„Jedním z nejvýznamnějších strategických cílů je nyní pro Český rozhlas digitalizace rozhlasového vysílání. S potěšením mohu uvést, že 6. srpna spustíme experimentální, ale plnohodnotné DAB vysílání pro Prahu a okolí, tedy s dosahem až pro 17 procent populace naší země,” uvedl Duhan v rámci setkání EBU. Digitalizace podle něj souvisí s naplňováním rozvojového projektu vysílací unie Vize 2020.

Vysílání DAB Praha bude Český rozhlas realizovat ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi. Z žižkovské věže bude vysílat s výkonem 20 kW. V multiplexu, který bude celý naplňovat Český rozhlas, budou zahrnuty speciální digitální stanice i všechny stanice celoplošné.

„K dispozici máme v současné době několik speciálních digitálních stanic a chystáme do budoucna další projekty, které rozvoj digitálního vysílání podpoří. Spuštění DAB Praha považujeme za symbolický start digitalizace rozhlasového vysílání,” doplnil náměstek generálního ředitele pro program a vysílání René Zavoral.

Český rozhlas má připravenou koncepci digitálního rozhlasového vysílání. Představil už i konkrétní předpoklady k tomu, aby spuštění DAB pokročilo dopředu. Kromě legislativy jde například o financování souběžného analogového a digitálního vysílání nebo koordinaci se soukromým sektorem. Pro úspěšný průběh digitalizace prosazuje také vznik národní koordinační skupiny a plánu přechodu, jež by počítaly i se soukromými provozovateli.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám