Hlavní obsah

Ve filmu o Miladě Horákové bude hrát slavná německá herečka Schygullová

Slavná německá herečka Hanna Schygullová přijala roli senátorky Františky Plamínkové ve filmu Milada, který bude věnován Miladě Horákové, ženě, která se stala symbolem boje za svobodu. Po vykonstruovaném procesu byla v roce 1950 komunisty popravena. Celovečerní debut připravuje režisér, scenárista a producent David Mrnka, oznámila Simona Andělová ze společnosti 2media.

Foto: Profimedia.cz

Hanna Schygullová

Článek

Schygullová se do mezinárodního povědomí zapsala rolemi ve filmech Reinera Wernera Fassbindera. Později se prosadila v řadě snímků mnoha renomovaných režisérů. Vystupuje i jako šansoniérka a recitátorka.

„V květnu se v Praze uskutečnily kostýmní a maskérské zkoušky s americkým hercem Robertem Gantem, který ztvární manžela Milady Horákové, a s představiteli dalších rolí. Mrnka sestavil mezinárodní tvůrčí tým zkušených profesionálů. Spojení různých národností a kultur se zhmotnilo v Hanně Schygullové, jedenasedmdesátileté německé herecké legendě narozené v Polsku a v současnosti žijící v Paříži,” uvedla Andělová.

Jméno herečky v titulní roli Milady Horákové by mělo být známé v následujících týdnech. „Půjde o hvězdu světové kinematografie,” dodala Andělová. Ve filmu Milada se objeví i domácí herci, například Taťjana Medvecká, Vica Kerekesová, Jaromír Dulava, Karel Dobrý či Aňa Geislerová v roli soudkyně Ludmily Brožové.

Mezinárodní ambice

Během prázdnin se budou natáčet sekvence bez herců a exteriéry. Hlavní část natáčení má skončit do jara 2016. Štáb se bude pohybovat v autentických lokalitách, především v Praze, Terezíně, na Šumavě a také u Hradce Králové, odkud pochází Bohuslav Horák.

Ambicí filmu je přiblížit mezinárodnímu publiku dramatický osud Milady Horákové, který ve své době otřásl světem. Mrnka ho chystá od roku 2007, točit se bude v angličtině. Film bude předabován i do češtiny, kdy domácí herci propůjčí hlas sami sobě. „Obraz bude kolorován tak, aby se dal sladit s dobovými materiály, které budou ve filmu použity, a evokoval 50. léta minulého století kostýmy i celkovou atmosférou,” dodala Andělová.

Scénář Davida Mrnky není založen na popisu tehdejší politické situace v Československu, ale na základě skutečných událostí vypráví osobní příběh  protagonistky. Snaží se přiblížit její ambice i pochybnosti, rozpolcenost mezi povinnostmi k vlasti a rodině, odhodlání žít v souladu se svým přesvědčením. Dcera Milady Horákové, Jana Horáková - Kánská, tvůrcům zpřístupnila dosud nezveřejněné podklady a materiály včetně osobních dopisů, rodinných fotografií a pamětí Bohuslava Horáka.

„Film Milada není dokument a ani jsme se o něj nesnažili. Nicméně obsahuje pasáže s přesnými citacemi - například poslední Miladiny dopisy, její řeč během soudního procesu, Gottwaldův projev z Února a další. Zbývající texty byly napsány na základě toho, jak a o čem reálné postavy v té době hovořily. Jde o historický film, založený na pravdivém příběhu,” řekl režisér. Kameramanem bude Vladimír Smutný, architektem Milan Býček, kostýmní výtvarnicí Simona Rybáková, autorem hudby Aleš Březina.

Reklama

Výběr článků

Načítám