Hlavní obsah

Eláni v Holíči „vôbec neboli zlí“

Novinky, Taťána Marenčíková

Legenda české a slovenské hudební scény vystoupila 20. června na letišti v Holíči s koncertním programem Elán Best of vol. 2.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Elány v Holíči uvítal početný dav česko-slovenských fanoušků.

Článek

Skupina Elán odehrála na česko-slovenském pomezí více než dvouhodinový koncert. Ústřední trojice kapely, Jožo Ráž, Ján Baláž a Vašo Patejdl, s sebou přivezla šestici doprovodných muzikantů, z nichž tři opět představovali oživení v podobě dechové sekce.

Zahájila písní Dva a dva, a ačkoli se déšť areálu letiště nedaleko bývalého hraničního přechodu přece jen vyhnul, studená fronta jako by se zpočátku projevila nejen na teplotě, ale i na atmosféře koncertu. Přestože Elán stále hraje a zpívá jako na deskách, mnohatisícihlavý dav byl v první třetině koncertu spíše vidět, než slyšet. Posluchači výrazněji ožívali pouze nárazově při prověřených hitech Vymyslená, Kaskadér a Stužková.

Následovala sekvence tří skladeb v komornějším provedení tří hlavních protagonistů, kterou lze označit za jeden z nejpovedenějších úseků koncertu. Již při první Neobzerajte sa pani Lótová se posluchači na vyzvání Joža Ráže nechali zlákat ke zpěvu a slova notoricky známé Čakám ťa láska s ním již deklamovalo celé zaplněné letiště.

V rámci překvapení večera proběhl v poslední třetině koncertu křest nového CD boxu Kamaráti, obsahujícího všechna studiová alba Elánu vydaná od návratu Vaša Patejdla nazpět do skupiny v roce 1996: Hodina pravdy (1997), Elán 3000 (2002), Tretie oko (2003), Anjelská daň (2010), Živých nás nedostanú (2014) a poprvé vydané CD O život naživo. Box představil šéf vydavatelství Warner Music Czech Republic Vladimír Kočandrle. Jako kmotry pozval Elán na pódium Mariku a Vojta, dva vylosované šťastlivce z řad fanoušků.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Příznivci Elánů se na koncert dobře připravili.

Jako další překvapení skupina přizvala na pódium českou zpěvačku, vítězku Hlasu Česko Slovenska, Lenku Hrůzovou, jejíž znělý hlas byl v duetu Neodchádzaj s Rážem příjemným oživením.

Atmosféra, jakou lze u skupiny formátu Elán očekávat, se naplno rozhořela v závěrečné části večera Sestričkou z Kramárov, po níž musel nutně následovat přídavek prostřednictvím megahitů Voda, čo ma drží nad vodou a Nie sme zlí. Fanoušci se nakonec ani po 30. závěrečné písni neměli k odchodu a dav se začal pomalu rozcházet až po ujištění, že to už je „ozaj všetko“. Eláni fanoušky v Holíči bezesporu potěšili.

Reklama

Výběr článků

Načítám