Hlavní obsah

Rusové vydělávají prodejem krve. Tragikomedii představí v ČR sama režisérka

Novinky, Stanislav Dvořák

V Praze, Plzni a Zákolanech představí režisérka Alina Rudnickaja svůj tragikomický dokumentární film, který se v Rusku nesetkal s příznivým přijetím. Česká premiéra filmu Krev bude 22. června od 20.45 v pražském kině Světozor.

Foto: IDF

Z filmu Krev

Článek

„Černobílý snímek sledující práci zdravotnického týmu z mobilního centra na darování krve, které jezdí po malých ruských městech jako potulný cirkus, získal již několik cen z filmových festivalů. Dokument osobně uvede režisérka Alina Rudnickaja, která dokázala přiblížit neutěšený stav své země s překvapivým množstvím humorných a tragikomických situací,“ sdělil Novinkám Filip Šebek z Institutu dokumentárního filmu.

Snímek je během roku možné vidět také na netradičních místech po celé České republice v rámci projektu KineDok, který organizuje Institut dokumentárního filmu. Na debatu s režisérkou po projekci filmu se mohou těšit diváci kromě Prahy také 23. 6. v Zákolanech a 24. 6. v plzeňské Papírně.

Někteří Rusové jsou ochotni čekat kvůli prodeji krve za pár euro v dlouhých frontách celou noc. „Na téma jsem narazila v jednom časopise, kde se rozebíralo, zda je nezbytné učinit změny v systému státních příspěvků za darování krve. Autor článku si kladl otázku, zda se v případě zrušení tohoto příspěvku najde dostatek lidí, kteří svou krev věnují zadarmo. Je vůbec správné platit za krev? Kdo jsou vlastně tito dárci? Začala jsem se tedy tímto tématem více zabývat,“ říká Rudnickaja.

Snímek získal několik ocenění na filmových festivalech, ale v Rusku byl přijat nepříznivě.

Reklama

Výběr článků

Načítám