Hlavní obsah

RECENZE: Slaves měli jediný zlatý nápad

Právo, Jaroslav Špulák

Slaves je další tandem na rockové scéně. Po loňském úspěchu dvojice Royal Blood, která ve svém alternativním rockovém pojetí vzdala hold především kapelám ze sedmdesátých let, přicházejí Slaves z Kentu s čímsi podobným. Jsou ale punkoví.

Foto: Virgin

Slaves jsou na scéně třetí rok.

Článek

Debutové album Are You Satisfied? je v první polovině celkem zajímavé a příjemně překvapuje koncepcí i dravostí. Kytarista a zpěvák Laurie Vincent a bubeník a vokalista Isaac Holman takto prezentují svou svatou ideu.

Dělají si z věcí legraci, ctí klasický punk rock toho nejgarážovějšího zrna a na tom základě přece jenom snaživě hledají slušné melodické linky, které by jejich hudebním pokusům pomohly dostat se do stavu regulérních písniček. Podstatné je, že je tu a tam nacházejí.

Nějaký čas to funguje skvěle, The Hunter nebo Cheer Up London mají dobrý nápad, jsou nosné a dávají kapele tvář. Však je to její první album a rovnou jeho začátek, kdy jindy by se tak tedy mělo dít. V této formě vydrží tandem ještě tři čtyři skladby, ale potom se začne opakovat.

Foto: Virgin

Obal alba tandemu Slaves.

Počne být totiž patrné, že se ve skladbě nejprve objeví nosný kytarový riff, kolem kterého se ti dva snaží rozprostírat chrčivý zpěv a bubenické party. Přitom to ze všeho nejvíc vypadá jako hitparáda úsilí, než jako přehlídka hudební lehkosti.

A tak zatímco album vyhlíží díky produkci a syrovosti pořád docela svěže, nápady na něm se opakují, protože - nic naplat - možnosti dvojice jsou z pochopitelných důvodů omezeny. Navíc se docela ráda omezila sama, to aby zachovala prvoplánovou zajímavost.

Při vší úctě ke snaze kapely je to poměrně málo.

Celkové hodnocení: 55 %

Slaves: Are You Satisfied?

Virgin, 37:43

Reklama

Výběr článků

Načítám